La data de 13 martie, un comunicat MAI a indicat un număr de 105 angajați ai IGSU aflați sub observație de sănătate publică la domiciliu/spitalizați, pentru o perioadă de 14 zile, la recomandarea medicului.
Din redacția celor de la Agenda Pompierului a pornit un set de întrebări, adresate celor de la IGSU. Din păcate, multe întrebări au rămas fără răspuns.
„1. Câți pompieri militari se află izolați/în carantină în urma contactului cu persoane confirmate sau suspecte de infecția cu virusul COVID-19?
Răspuns IGSU: În sensul aplicării acțiunilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19), stabilite de autoritățile naționale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment, în prezent, la nivelul instituției noastre, 49 de cadre militare se află în izolare la domiciliu/ în locații care aparțin unităților subordonate, fiind monitorizate medical. Aceste măsuri au fost dispuse ca urmare a faptului că aceștia au călătorit în zone pentru care se instituie măsura auto-izolării sau au intrat în contact cu persoane suspecte/confirmate.
2. Din informațiile noastre, cel puțin 9 militari din cadrul ISU București-Ilfov se află în carantină sau izolați la domiciliu sau la unitate. În ce condiții s-a produs contactul acestora cu persoane infectate cu Coronavirus?
Răspuns IGSU: Referitor la întrebarea nr. 2, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, 17 cadre militare se află în izolare la domiciliu/ într-o locație care aparține ISU. De asemenea, toți sunt sub monitorizare medicală”
Acestea au fost singurele întrebări la care s-au găsit răspunsuri, în vreme ce alte 11 întrebări au fost considerate inutile, declară jurnaliștii. Un singur răspuns au mai oferit reprezentanții IGSU, care ar fi trebuit să înglobeze toate grijile noastre: „nspectoratul General pentru Situații de Urgență este preocupat permanent de siguranța personalului propriu și a cetățenilor în slujba cărora își desfășoară activitatea. În acest sens, au fost realizate instruiri și s-au dispus măsuri specifice pentru prevenirea riscului de răspândire a infecției cu noul coronavirus (COVID-19)”
Dar care este, oare, adevărul? Cât de pregătiți sau protejați sunt angajații din linia întâi, care ne asigură nouă liniștea?
Multe întrebări rămân fără răspunsuri, în vreme ce tot mai multe persoane din linia întâi continuă să fie afectate, prima victimă dând startul, la Suceava.
Sursa: agendapompierului.ro
Surse foto: istockphoto.com