Noul program este o continuare a celui de anul trecut, prin care au fost sprijinite financiar 1000 de cupluri cu probleme de fertilitate. Rezultatele acestuia au fost: s-au născut 23 de bebeluși și au fost confirmate 244 de sarcini.
Cei care pot beneficia de acest nou program sunt cei care au primit, de la un medic specializat în obstetrică-ginecologie, diagnosticul unei afecțiuni incompatibile cu concepția pe cale naturală, a precizat primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Programul se va desfășura până în decembrie 2020, atât în farmacii, cât și în unități sanitare, private și publice, care sunt acreditate de către Agenția Națională de Transplant pentru fertilizare in vitro.
Pentru a se înscrie, cuplurile trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
• Să fie din București
• Să fie un cuplu autolog sau cupluri în care partenerul suferă de azoospermie (nu se exclud
procedurile cu sperma donată)
• Vârsta partenerei să fie cuprinsă între 20 și 45 de ani
• Indicele de masă corporală al partenerei să fie între 20 și 30
• AMH (testarea hormonului anti-mullerian, care arată șansele de a rămâne însărcinată) mai mare de 1, excepție făcând femeile sub 35 de ani pentru care AMH-ul nu este criteriu de excludere
Procedura de înscriere la programul de fertilizare presupune parcurgerea mai multor etape. După ce se va elibera indicația de fertilizare in vitro de la unitatea sanitară parteneră în program, cuplurile solicitante se vor înscrie pe A.S.S.M.B. la secțiunea ”Proiect FIV 2”.
În urma completării corecte a datelor solicitate, cuplurilor li se va elibera automat numărul de înregistrare în proiect. Ulterior, în cel mult 15 zile lucrătoare, solicitanții vor fi contactați telefonic sau pe email la sediul A.S.S.M.B. – Direcția Programe-Proiecte, în următoarele scopuri: comunicarea Deciziei emise de către Directorul General al A.S.S.M.B. privind aprobarea dosarului încheierea Contractului de acordare a voucherelor aferente, verificarea documentelor depuse în aplicația online, depunerea și înregistrarea în Registrul special de evidență a documentelor proiectului a documentelor suplimentare menționate la art 12.
Tratamentul care va fi decontat prin programul Primăriei este cel recomandat de către medicul specialist obstetrică- ginecologie cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical, fiind personalizat pentru fiecare pacientă.
Se pot deconta 4600 de lei, tratamentul putând fi compus din:
• Medicamente de stimulare: folitropina alfa, folitropina beta, folitropina delta, corifolitropina, alfa-corifollitropina, menotropin, lutropina alfa, și combinatii ale acestora
• Medicamente de declanșare: gonadotrofina corionică umană, gonadotropina corionică alfa, triptorelinum
• Medicamente de inhibiție: triptorelinum, cetrorelix, ganirelix
O pacientă poate să aibă dreptul la 4 consultații medicale în perioada în care este inclusă în program. O altă prevedere a programului este să se deconteze procedura care urmează după administrarea tratamentului medical (cu suma de 9200 lei).
Surse:
www.digi24.ro, www.totuldespremame.ro
Surse poze:
www.pixabay.com