Povestea lui Lucas incepe in 2008, cand avea doar opt luni si a fost diagnosticat cu rabdomiosarcom, o forma rara de cancer de vezica ce afecteaza mai putin de 60 de copii anual in intreaga lume, insa, inainte ca medicii sa poata interveni, copilul a contactat si alte boli grave: septicemie, pneumonie si meningita, "de parca ar fi vrut sa incerce toate bolile grave", cum spune mama lui, Jodie Rothwell.
Cum Lucas era prea mic pentru tratamentul obisnuit cu radiatii, ea si tatal copilului, Dale Thorpe, au decis sa il duca in Statele Unite, spre a fi supus unei radiatii cu protoni. Asa se face ca ziua de Craciun i-a gasit in spital, unde un preot a venit si l-a binecuvantat pe Lucas. Tot atunci, doctorii, ingrijorati de faptul ca e posibil ca cel mic sa cedeze din cauza meningitei, l-au mutat intr-o camera presurizata si chiar i-au aplicat lipitori care sa extraga infectia.
"Oamenii ne-au intrebat de multe ori cum am reusit sa trecem prin acele momente, dar mie mi se pare ca am intrat cu totii pe pilot automat", spune mama despre experienta traita. Din cauza meningitei, celui mic i-au cazut cateva degete, iar medicii au propus chiar amputarea tuturor membrelor, insa parintii au refuzat sa isi supuna copilul unei asemenea interventii. "A fost ingrozitor pentru noi. Ne temeam si sa il imbracam, ca nu cumva sa ii cada si alte degete sau sa ii provocam o reactie nedorita", marturiseste mama. Din fericire, doctorii au acceptat sa il supuna iar radiatiilor, insa micutul a trebuit sa fie sedat in fiecare zi, pentru a nu se misca in timpul tratamentului.
In cateva luni, se implinesc doi ani de cand Lucas a scapat cu bine de toate problemele de sanatate si, desi medicii i-au spus ca nu va putea sa mearga niciodata fara o proteza, el a reusit sa se descurce si acum poate umbla de unul singur, fara dificultati vizibile. Parintii l-au inscris la gradinita, unde merge zilnic si participa la toate activitatile, cu toate ca doctorii au fost nevoiti sa ii amputeze jumatate din talpa piciorului drept. Nu doar ca este sanatos acum, insa Lucas are si un foarte dezvoltat simt al umorului si de aceea poate glumi pe seama necazurilor prin care a trecut.
Impresionata de forta si determinarea copilului ei, Jodie a decis sa devina asistenta medicala, pentru a ajuta si alti micuti aflati intr-o situatie asemanatoare. "Lucas este un model de viata pentru toata lumea", crede si Dale, tatal lui, care incearca sa isi invinga frica de inaltime si s-a inscris la cursuri de parasutism. "Am vazut prin ce trec cei care au cancer. Poate ca oamenii isi inchipuie ca sunt curajos, insa nu sunt nici macar pe jumatate la fel de puternic si de brav cum este baietelul meu", a mai spus barbatul.
Tehnologia care l-a salvat pe Lucas
Radiatia cu protoni este un tip de radioterapie ce trateaza tipurile de cancer greu accesibile in alt mod. Principalul avantaj al acestei tehnologii este acela de a trata problema fara a afecta tesutul sanatos din vecinatate. Deocamdata, pacientii care au nevoie de acest gen de tratament sunt trimisi in Statele Unite, desi guvernul britanic a alocat, de asemenea, un buget de 20 de milioane de lire pentru achizitionarea aparaturii specializate.
Protonii sunt particule incarcate cu sarcina pozitiva, ce pot fi trimise in fascicule catre zonele canceroase, folosind un accelerator de particule de mare putere. Riscurile folosirii acestei tehnologii sunt extrem de scazute, insa accesul la ea ramane o problema destul de importanta.
Surse: http://www.mirror.co.uk, http://mancunianmatters.co.uk, http://www.leighreporter.co.uk, www.facebook.com