Studiul a avut in vedere familii cu doi copii, cu varste cuprinse intre 10 si 15 ani, si intre care nu exista o diferenta mai mare de 4 ani.
Parintii au fost intervievati de trei ori, intr-o perioada de 3 ani, si li s-au adresat intrebari privind performantele scolare ale copiilor si, mai important, daca ei cred ca unul dintre cei doi copii se descurca mai bine la scoala.
Deloc surprinzator, balanta a inclinat spre copilul mai mare. Aproximativ 48% dintre cei intervievati au considerat ca cel mare are rezultate mai bune la scoala, spre deosebire de doar 33% procente in favoarea copilului mai mic. Din numarul intreg de intervievati, doar 19% considera ca ambii copii se descurca la fel de bine la scoala.
In mod bizar, cercetatorii au descoperit ca felul in care parintii vad performantele scolare ale copiilor poate influenta in mod real notele acestora. De obicei, copilul "preferat", reuseste sa aiba rezultate mai bune la scoala. Cu toate acestea, varianta inversa nu este valabila. Notele copiilor nu reusesc sa schimbe perceptia pe care si-au format-o parintii despre rezultatele academice ale copiilor.
Care ar putea fi o posibila explicatie pentru care parintii tind sa "prefere" copilul mai mare?
Se pare ca raspunsul sta in simplul fapt ca parintii au mai mari asteptari din partea copilului mai mare, dar si faptul ca acesta este mai avansat in parcursul academic, ceea ce da impresia ca este mai competent.
Surse: huffingtonpost.com, metroparents.com;