Olanda este una dintre țările care sprijină educația sexuală în școli și grădinițe, fiind un curs obligatoriu, iar profesorii sunt cât se poate de deschiși vis-a-vis de modul în care le explică elevilor cum se concep copiii, de ce mămicile au burtică, de ce corpul unei fete este diferit fata de cel al unui băiat.
Pe parcursul acestor cursuri, copiii primesc răspunsuri relaxate la orice întrebare legată de corpul lor și de lucrurile pe care nu și le explică, deși le observă zilnic în jurul lor, cum ar fi o femeie însărcinată, absorbantele din baia mamei, cutia cu prezervative găsită accidental în dormitorul părinților.
"Unii oameni cred că, dacă vorbești despre sex cu un copil mic, acesta va fi tentat să își înceapă viața sexuală la o vârstă mult prea fragedă. Această concepție este total greșită. Dacă discuți cu el într-un mod relaxat și dacă el înțelege faptul că sexul este la fel de normal ca oricare activitate pe care un adult o întreprinde, atunci va avea aceeași atitudine relaxată vis-a-vis de acest subiect și pe viitor. Astfel, nu va considera sexul un lucru nepotrivit, rușinos, interzis, deci nu va fi tentat să îl încerce decât atunci când se va simți cu adevărat pregătit", povestește Lenneke Braas, profesoară la o școală primară olandeză.
Studiile arată faptul că Olanda se numără printre țările cu cel mai mic procent la capitolul mame adolescente și cele mai puține cazuri de boli venerice, semn că aceste ore de educație sexuală dau roade.
La polul opus se află America, unde rata adolescentelor care rămân însărcinate atinge cote îngrijorătoare, iar educația sexuală se desfășoară în numai 24 de state și în Districtul Columbia. Educația sexuală în școlile americane sprijină intens abstinența, lucru care pare să nu îi responsabilizeze pe tineri. De asemenea, cazurile de boli venerice în rândul tinerilor au atins o cotă alarmantă în prezent.
Voi ce părere aveți despre educația sexuală obligatorie în școli și grădinițe?
Sursa: youtube.com