O mamă face păpuși cu dizabilități pentru a-i ajuta pe copiii cu probleme să se integreze mai ușor în societate
Clare Tawell este producător de jucării pentru copii dar, mai presus de orice, mama unei fetițe care s-a născut cu deficiențe de auz. În urmă cu câțiva ani, când obișnuia să îi cumpere copilului ei jucării, și-a dat seama că niciuna nu îi face pe copiii cu dizabilități să se simtă parte a acestei societăți. Iar acest lucru a deranjat-o teribil pe Clare, care a hotărât să facă singură păpuși care să se semene cu fetița ei.
„Nu a fost neapărat cea mai reușită păpușă, dar măcar semăna cu fetița mea Tilly, care are probleme cu auzul și poartă un aparat auditiv. Când a văzut păpușa pentru prima dată, Tilly s-a îndrăgostit pe loc”, a explicat mama fetiței pentru brightside.me.
Clare își amintește că a postat imagini cu păpușa pe rețelele de socializare și imediat alte mămici cu copiii cu dizabilități și-au dorit astfel de jucării. Așa că și-a deschis propriul magazin online de jucării, BrightEars, unde acum vinde păpuși cu aparate auditive, ochelari de vedere și baston ajutător pentru copiii care nu văd, bebeluși de jucărie cu sondă, cateter pentru dializă, dar și păpuși cu sindrom Down sau bot de iepure. Până acum a făcut cam 3.000 de păpuși cu dizabilități.
Citește și: A inventat dispozitivul pentru fiul ei, insa a ajutat mii de copii cu dizabilitati!
Din fericire, în ultimii ani, tot mai mulți producători de jucării au luat în calcul realizarea jucăriilor cu dizabilități pentru micuții cu probleme. În 2015 au apărut primele propuneri de jucării cu dizabilități din partea asociației Toy like me. Apoi, Lego a lansat în 2016 prima jucărie cu dizabilități - un băiețel în scaun cu rotile. În 2019, compania americană de jucării „Mattel” a lansat păpuși Barbie în scaun cu rotile și proteze de picior.
În România sunt peste 70.000 de copii înregistrați cu certificat de handicap, potrivit unui raport din 2019. Dintre aceștia aproape 50.000 fie nu sunt școlarizați, fie fac parte din sistemul de învățământ special, separați de copiii care nu au o dizabilitate.
- Surse: BrightSide, BrightEarsUK / Facebook, NotNews, The Guardian
- Foto principală: BrightEarsUK / Facebook
Surse foto: BrightEarsUK / Facebook