Se întâmplă în Australia, stat ce, la fel ca multe altele, se confruntă cu răspândirea coronavirusului. Există 5,106 de cazuri confirmate și numai 23 de decese, iar autoritățile fac tot posibilul ca numărul îmbolnăvirilor să scadă. Astfel, parcurile și străzile din Sydney sunt patrulate zilnic de organele de ordine pentru a se asigura că se respectă regula distanțării sociale.
Situația este cum nu se poate mai serioasă și oamenii legii aplică toate măsurile impuse, lucru ce s-a întâmplat și în cazul a două mămici care stateau pe o bancă. Una dintre ele își alăpta bebelușul, iar cealaltă își adormea copilul din cărucior, când un ofițer de poliție le-a spus că trebuie să păstreze distanța și le-a rugat să plece acasă. Același lucru s-a întâmplat și în cazul unui bărbat care își citea ziarul în parc sau a muncitorilor care își serveau prânzul pe o bancă. De asemenea, nici persoanele în vârstă nu au mai fost lăsate să-și facă plimbările obișnuite. “Poliția este nevoită să aplice aceste legi și știu că au apărut critici la adresa ofițerilor de poliție pe care nu le accept. Accept plângeri la adresa modului meu de conducere”, a declarat comisarul Mick Fuller. Acesta a mai adăugat că noul stil de viață impus în Australia este o provocare pentru toți locuitorii.
Astfel de măsuri s-au luat la nivelul întregii planete, cazurile de coronavirus fiind prezente în 205 țări, cu un număr total de peste 800 de mii de infectați și peste 40 de mii de decese, conform OMS.
Și în România starea de urgență a dus la închiderea parcurilor pe 28 martie și a transformat activități care înainte erau normale, în activități neconforme cu legea, care implică amenzi. S-a interzis circulația persoanelor în afara locuinței, cu câteva excepții, iar ordonanța de urgență detaliază cu privire la păstrarea distanței și la activitățile sociale.
Surse: 9news.com.au, dailymail.co.uk.