O adolescentă din Buzău a născut la Spitalul de Pediatrie
În dimineața zilei de 21 februarie, o adolescență de 13 ani și 7 luni din Buzău a născut un băiețel perfect sănătos! Fata ajunsese la la secția UPU Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău acuzând dureri abdominale, potrivit mediafax.ro. Intrase în travaliu, iar medicii nu au mai avut timp să o transfere la Maternitate, așa că aceasta a născut la Spitalul de Pediatrie.
Atât starea de sănătate a mamei, cât și cea a bebelușului este una foarte bună, însă amândoi au fost transferați imediat la Maternitatea Buzău, pentru îngrijiri de specialitate.
Poliția s-a autosesizat în acest caz și au început verificările, iar până acum s-a aflat că fata este de etnie rromă și că are un iubit - tatăl copilului. Părinții adolescenței au fost, la rândul lor, audiați și spun că nu au știut că fiica lor este însărcinată. Nu se știe încă dacă a fost sau nu act sexual constimțit, fiindcă tânăra nu a putut da încă delcaratii, însă indiferent de situație, se va întocmi un dosar penal.
Citește și: Fiica mea de 14 ani s-a uitat la filme porno, iar asta ne-a schimbat viața
România, pe locul doi în topul țărilor din UE cu cele mai multe mame adolescente
România este pe locul doi în topul țărilor din UE cu cele mai multe mame adolescente. Una din 6 adolescente care au avut un copil înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de a împlini 18 ani, arată concluziile unui studiu realizat de UNICEF. Peste 20% dintre mamele minore sunt la al doilea copil.
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2018, în România au devenit mame 727 de adolescente sub 15 ani şi 18.753 între 15-19 ani. Dintre mamele sub 15 ani, 19 sunt la a două naştere şi una la a treia, iar dintre adolescentele cu vârstă între 15-19 ani, 3.929 sunt la a două naştere, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea şi 1 la a şasea.
De ce s-a ajuns aici? Potrivit raportului UNICEF, sarcinile în cazul mamelor de peste 15 ani ar putea fi prevenite prin educaţie şi programe de planificare familială adaptate cadrului socio-cultural în care trăiesc aceste adolescente. Specialiștii citat în studiul UNICEF recomandă introducerea în programa şcolară a educaţiei în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii că materie obligatorie, în acord cu standardele internaţionale şi axarea programelor pe valori şi pe crearea de obiceiuri comportamentale responsabile.
Se recomandă, tototdată, și reorganizarea serviciilor de planificare familială, cu iniţierea unor servicii prietenoase pentru adolescenţi şi tineri şi identificarea posibilităţilor de a reface reţeaua de cabinete de planificare familială/servicii de sănătate a reproducerii şi sexualităţii, asigurând astfel şi accesul grupurilor din mediul rural. Este necesară amplasarea acestor servicii în special acolo unde se întâlnesc grupuri mari de tineri (campusuri universitare).
De asemenea, se recomandă asigurarea furnizării de contraceptive gratuite adolescenţilor, în general, şi cu prioritate celor defavorizaţi.
Ţările care au implementat programe de prevenire s-au bazat pe educaţia formală desfăşurată în şcoli. În România, de cel puţîn 20 de ani au fost create o serie de instituţii noi la nivelul comunităţilor locale, care ar putea fi implicate mult mai direct în prevenirea sarcinilor şi naşterilor la adolescente, potrivit studiului UNICEF. Este vorba despre asistenţii medicali şi sociali comunitari, mediatori sanitari şi şcolari. Deși activitatea lor a contribuit indiscutabil la îmbunătăţirea situaţiei generale a copiilor, prevenirea sarcinilor în rândul adolescentelor a rămas una dintre problemele încă nerezolvate.
- Surse: mediafax.ro, hotnews.ro, unicef.org
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com