Râul Buzău și-a luat tributul și în vara anului 2024. Împins de canicula de afară, un bărbat în vârstă de 36 de ani care a venit la scăldat pe râul Buzău, împreună cu cei trei copii ai săi și cu un altul din zonă, și-a găsit sfârșitul.
Atunci când a observat că fetița lui și fratele ei dau un semn că se îneacă, tatăl a intrat repede după ei în apă, apucând să-l salveze pe băiatul cel mic. Ulterior, bărbatul a pierit în apele râului, împreună cu fiica sa.
A pierit singurul sprijin al unei familii cu 7 copii, alături de fiica sa, înghițiți de ape
„Se vedea o mână și un cap și după nu s-au mai văzut. Apoi am strigat toți acolo că se îneacă. După aia a sunat un prieten de-al meu la salvare”, este mărturia cumplită a unui martor.
Oamenii din zonă mărturisesc că de-a lungul verii, s-au făcut gropi în albia râului de către excavatoare și cel mai probabil victimele au nimerit într-o astfel de groapă. În acea zonă există mai multe locuri unde adâncimea apei depășește 4 metri.
Din păcate, după mai bine de o oră de căutări, cei doi au fost găsiți foarte aproape de locul în care intraseră în apă.
„S-a acționat cu două ambarcațiuni, una de la Detașamentul de pompieri Buzău, una de la detașamentul Râmnicu Sărat, două ambulanțe SAJ, o ambulanță SMURD. Au fost chemați și scafandri din județele limitrofe. După o oră și jumătate, aproximativ, au fost găsite ambele persoane, s-au efectuat manevrele de resuscitare”, a declarat sublocotenent Robert Aioanei, locțiitor al șefului ISU Buzău.
A fost prea târziu, însă, pentru victime, pentru că echipele medicale nu au mai putut face nimic pentru ei.
Cristian Corbu, asistent ambulanță, declara că: „Am constatat că sunt în asistolă, aveau deja și rigidități, am încercat să facem manevrele de resuscitare câte o oră, dar nu au răspuns pozitiv din păcate. Victimele nu au putut fi salvate”.
Moartea tatălui și a fiicei lui provoacă o dramă uriașă în familie, deoarece șapte frați au rămas orfani de tată, care era și singurul sprijin al familiei.
Evitați scăldatul în zonele neamenajate!
Codul roșu de caniculă ce a cuprins aproape întreaga țară și încercarea oamenilor de a se răcori, rezultă, din păcate, de cele mai multe ori, în pierderea de vieți omenești. Pentru că a început sezonul estival, există mari tentații pentru cei care doresc să își petreacă timpul liber la scăldat, pe albiile râurilor.
Cursurile de apă, bălțile, lacurile și canalele de irigație nu sunt de regulă amenajate și marcate corespunzător, astfel încât riscul de înec și de accidente crește. Este foarte important ca toți cei care doresc să se scalde și să se răcorească, să frecventeze doar locurile special amenajate pentru înot și pentru scăldat și să evite scăldatul solitar, fără alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu știu să înoate.
Specialiștii ne îndeamnă să evităm scăldatul în lacuri, canale, cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, iar curenții foarte puternici sau albile nămoloase. Nu sunt recomandate nici actele de teribilism precum plonjarea de pe platforme, poduri, sau elemente de construcții.
Se interzice intrarea în apă a persoanelor înfierbântate sau după ce au stat mult timp la soare, ori în stare de ebrietate, ziua, dar mai ales seara târziu sau pe timp de noapte.
Părinții, bunicii, tutori ilegale ai copiilor trebuie să fie atenți la micuți, să prevină riscul de înec, să nu îi lase nesupravegheați în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziționate special pentru cei mici sau în cadă.
Copiii sunt imprevizibili, ei trebuie să se scalde doar sub controlul părinților sau a persoanelor mature și indicat ar fi să poarte și echipamente speciale pentru siguranța înotului, precum tuburi gonflabile, colac de salvare sau aripioare gonflabile, ori chiar veste de salvare mai ales dacă este vorba de scăldat pe râuri.
Surse foto: pexels.com, pixabay.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: romaniatv.net, adevarul.ro