Conform declarațiilor obținute, se pare că femeia a fost încadrată în unitatea medicală cu cod verde, ceea ce ar fi presupus faptul că trebuia să fie consultată în termen de maxim 60 de minute. Cu toate acestea, 16 ore mai târziu femeia nu reușose să fie consultată de niciun medic, dându-și ultima suflare chiar în brațele fiului său.
Femeia a ajuns pe data de 1 februarie la spital, acuzând dureri puternice în piept. Abia după 12 ore i s-a făcut un EKG, iar după alte 4 ore a fost într-un final mutată pe un pat.
Reprezentanții Poliției Constanța au declarat că a fost deschis dosar penal pentru omor din culpă în acest caz: „S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Bărbatul a făcut astăzi (luni – n.r.) plângere și acuză că, sâmbătă, mama lui de 70 de ani a murit după ce a stat de la ora 7 până la ora 12 la urgențe fără să fie tratată cum trebuie de cadrele medicale", a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție din Constanța.
Reprezentanții Spitalului Județean Constanța deschid și ei o anchetă, la rândul lor, pentru a stabili cine este cu adevărat responsabil pentru decesul femeii: „Din primele date reiese că pacienta a fost preluată pe cod verde în aproximativ 30 de minute de la prezentarea în Unitatea Primiri Urgențe, i s-au recoltat analize, a făcut o serie de alte investigații amănunțite (radiografie pulmonară și computer tomograf) și a fost evaluată de către medicii de gardă (urgență, boli interne, cardiologie). Ulterior, starea clinică a pacientei s-a deteriorat, aceasta a fost mutată pe codul roșu dar, din păcate, eforturile medicilor din resuscitare au fost în afara resurselor terapeutice. Conducerea Spitalului a demarat o anchetă".
În astfel de cazuri, legea prevede sancțiuni care pot ajunge la 3.000 lei pentru un doctor sau chiar 30.000 lei pentru un spital dacă pacienții care se prezintă la urgențe sunt lăsați să aștepte pe holul spitalului peste intervalul de timp prevăzut de lege - între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței.
„Măsura apare într-o Hotărâre de Guvern adoptată anul trecut, în luna august.
Există 5 coduri de urgențe în funcție de care sunt triați pacienții:
cod roșu - resuscitare
cod galben - critic
cod verde - urgent
cod albastru - non-urgent
cod alb - consult
Timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței:
pacienții cod roșu (resuscitare) - 0 minute
pacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau disconfort major) - 15 minute
pacienții cod verde (urgent) - 60 de minute
pacienții cod albastru (non-urgent) - 120 de minute
pacienții cod alb (consult) - 240 de minute”
Destul de ironică situația pentru un spital al cărui motto spune: „Suntem prompți când vine vorba de sănătatea ta”.
Surse: hotnews.ro, mediafax.ro
Surse foto: istockphoto.com