Este vorba despre un sindrom inflamator multisistem (MIS-C), denumit astfel de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Se pare că acest sindrom poate duce la probleme cardiovasculare și afectarea alor organe din corp. Cercetările au comparat-o cu boala Kawasaki, o boală inflamatorie care poate duce la probleme cardiace. Deși unele cazuri seamănă foarte mult cu Kawasaki, altele au fost diferite. Experții consideră că MIS-C este probabil o reacție a organismului la o infecție actuală sau trecută cu COVID-19 - dar nu există încă suficiente date. Totuși, care sunt simptomele noului sindrom inflamator cunoscut sub denumirea de MIS-C?
Simptomele MIS-C variază de la caz la caz, dar pot include:
- febră prelungită (mai mult de câteva zile)
- eczeme
- conjunctivită
- dureri de stomac
- vărsături și/ sau diaree
- un ganglion mare, umflat în gât
- buze roșii, crăpate
- limbă cu o nuanță mai roșie decât de obicei și cu aspect căpșună
- mâini și/ sau picioare umflate
- iritabilitate și/ sau somnolență
Există multe alte afecțiuni care pot provoca aceste simptome. De exemplu, streptocicul poate provoca febră, erupții cutanate, ganglioni limfatici umflați și o „limbă cu aspct de căpșună” și există o mulțime de viruși comuni care provoacă dureri de stomac, vărsături și diaree. Medicii fac diagnosticul de MIS-C bazat nu doar pe aceste simptome, ci și pe examinarea fizică, precum și pe baza testelor medicale care depistează inflamația și modul în care funcționează organele.
Ce trebuie să știe părinții despre MIS-C
În acest moment avem mult mai multe întrebări decât răspunsuri, dar iată ce trebuie să știe părinții despre acest sindrom:
- Este rar. Deși la știri auzim multe cazuri, numărul lor real este de fapt scăzut.
- Este tratabil. Medicii au avut succes folosind diverse tratamente pentru inflamație, precum și tratamente pentru a sprijini organele care au probleme. Deși au existat și decese, majoritatea copiilor care au dezvoltat acest sindrom și-au revenit.
- Este grav. Acesta este motivul pentru care este important să fim vigilenți. Apelați medicul dacă micuțul prezintă simptome pe lista de mai sus, în special dacă are febră prelungită (mai mult de câteva zile).
Sursa: health.harvard.edu
Vezi galeria foto »Surse foto: istockphoto.com