Mutilarea genitala la femei consta de multe ori in proceduri de inlaturare partiala sau totala a organelor genitale, fara un background medical. Procedura este extrem de dureroasa si de traumatizanta pentru femei si cauzeaza inevitabile probleme de sanatate si poate conduce chiar si la deces. Este o forma de violenta impotriva femeilor ce exacerbeaza un cerc vicios de opresiune si saracie. Cu toate acestea, practica este adanc inradacinata in cultura tribala.
La nivel global se estimeaza ca in jur de 140 de milioane de femei sunt supuse unei forme de mutilare genitala. In acest moment, mai mult de trei milioane de fetite pe an, majoritatea cu varste sub 15 ani, sunt supuse acestei proceduri.
In Kenya, mutilarea genitala ramane o realitate trista pentru generatii intregi de femei. Desi un studiu demografic recent a aratat ca aceste cazuri au scazut de la 37,6 % la 27, 1% din 1998 pana astazi, procesul este unul lent.
Aceasta realitate poate fi schimbata doar printr-o legislatie robusta, prin impunerea normelor legislative in comunitate si prin mobilizare la nivelul comunitatii. Desi timide, astfel de initiative au inceput sa-si faca aparitia in Kenya.
Datele arata ca prevalenta procedurii de mutilare a scazut cu pana la 6 procente din 2005 pana in 2010. Unicef si Fondul Mutual de ajutor al UN au demarat programul de protectie si de ingrijire a fetelor inca din 2008, si eforturile incep sa se observe.
Prima doamna a Kenyei a blamat procedura de mutilare, declarand in ultimul interviu :"ca tara, trebuie sa aspiram la obtinerea unui procent de zero la suta in ceea ce priveste mutilarea genitala. Este necesar ca fiecare fata sa mearga la scoala, sa-si implineasca destinul, sa se bucure de drepturile ei si sa contribuie la dezvoltarea natiunii noastre ca un individ cu drepturi."
Mutilarea are efecte dezastruoase asupra sanatatii femeilor, de la infectii urinare recurente, dificultati in timpul menstruatiei, la probleme in timpul sarcinii si la nastere. Procedura este asociata si cu transmiterea virusului HIV, din cauza utilizarii instrumentelor medicale neigienizate.
Exista 3 directii pentru a lupta impotriva acestei proceduri. In primul rand, legea trebuie impusa prin toate metodele posibile. In Interzicerea Mutilarii Genitale, act de lege aprobat in 2011 de Parlamentul Kenyei , se arata: "Se interzice practica mutilarii genitale pentru a proteja o persoana de atacurile la nivel fizic si mental."
In al doilea rand, campaniile de constientizare impotriva procedurii trebuie sa contina o strategie coerenta la nivel national, prin intermediul organelor de legislatie, dar mai ales prin mobilizarea la nivelul comunitatii. Este necesara schimbarea tiparelor mentale ce conduc la aceasta practica, iar acest aspect se poate face numai prin implicarea comunitatilor.
In al treilea rand, mutilarea trebuie considerata mai mult decat o problema medicala. Este o grava incalcare a drepturilor omului, atat la nivel fizic cat si la nivel mental.
"Este un afront la demnitatea umana, un asalt impotriva sanatatii femeilor, un impediment in dezvoltarea lor sanatoasa. Evolutia omului si a societatii nu poate fi realizata daca acestor femei li se incalca drepturi fundamentale, daca ele traiesc cu aceasta frica.", afirma Dr. Babatunde Osotimehin, director UNFPA, organizatie din cadrul Natiunilor Unite.
Sursa:huffingtonpost.com