Tot ieri, în curtea spitalului, un rând uriaș de angajați așteptau să li se facă testele. Însă o veste a venit ca un trăznet pentru ei, când li s-a spus că nu mai sunt teste. Una dintre angajate a discutat la telefon cu presa și a declarat că este doar un tertip prin care conducerea vrea să îi determine să vină la serviciu.
„Ne-au spus că nu mai sunt teste. Asistenta-şefă de la UPU (n.r.-Unitatea de Primiri Urgenţe) plângea. Şi ne-au spus că nu sunt teste. Adevărul este altul. Sunt teste. Nu vor să ne mai testeze, ca să venim să lucrăm. Pentru că dacă ne testăm suntem obligaţi să stăm 14 zile în autoizolare. Şi atunci spitalul nu mai are oameni. Fac asta doar ca să venim să lucrăm în continuare. Ce să facem? Noi nu avem dreptul să ştim dacă suntem infectaţi sau nu? Pentru familiile noastre? Vă rog să mă credeţi, vă spun cu mâna pe suflet, eu vreau să ştiu dacă familia mea are ceva, dacă nu are, eu mă autoizolez şi vin şi lucrez, da? Că nu mi-e greu, am fost instruită, la noi pe secţie am fost instruiţi, cum să ne îmbrăcăm, cum să ne dezbrăcăm, cum să ne protejăm. Vreau doar să ştiu dacă sunt negativ, dacă sunt negativ, bagajul este pregătit acasă, mă autoizolez unde ne-au dat locaţie, voi sta acolo şi voi veni să lucrez la spital cât pot. Dar acasă nu mă mai întorc. Am familie, am părinţi, în vârstă , am copil (plânge)”, a declarat angajata Spitalului Județean Suceava sub protecția anonimatului.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii există mai multe motive care au dus la dezastrul de la Spitalul Județean Suceava: „La Suceava a fost o conjunctură şi sunt mai multe motive care au dus la acest deznodământ. Avem şi o anchetă epidemiologică ce nu a mers pe un traseu privind identificarea anumitor cazuri, a fost un personal medical care a fost contaminat, care a fost tardiv izolat sau identificate târziu contactele primare, a fost un mod greşit de folosire a echipamentelor de protecţie, a fost un management defectuos al crizei, a fost o atitudine a Direcţiei de Sănătate Publică delăsătoare şi toate acestea au dus la situaţia în care ne aflăm”.
Spitalul este închis în acest moment pentru dezinfecție, după ce 34 de medei și 49 de asistenți medicali și infirmieri au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Cei 124 de pacienți care erau internați au fost transferați în alte unităţi sanitare, iar pacienţii confirmaţi negativ la COVID-19 care nu reprezintă urgenţe îşi vor continua tratamentul izolaţi la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.
Surse: Monitorul de Suceava, Adevarul, Digi24
Surse foto: Monitorul de Suceava