Există, însă, și licee unde niciun absolvent nu a reușit să obțină o notă de trecere la examenul maturității. Unul dintre ele este liceul tehnologic din comuna Turburea, județul Gorj, unde de aproape 10 ani niciun elev nu a mai luat BAC-ul, în frunte cu primarul.
Liceul din România unde niciun elev nu a promovat BAC-ul
La sesiunea de vară de anul acesta a examenului național de Bacalaureat, nu s-au înscris decât 6 absolvenți ai liceului tehnologic din Gorj, toți din promoțiile anterioare. După ce au susținut proba la Limba și literatura română, 2 dintre ei nici nu s-au mai prezentat la restul examenelor. Liviu Zgaibă, directorul liceului spune că elevii s-au dus la muncă și au lăsat învățătura pe locul doi.
Examenul maturității i-a făcut mari probleme inclusiv primarului din localitate, Ion Bârcă. Acesta nu a reușit să ia BAC-ul după absolvirea liceului și da vină pe profesorii dezinteresați pentru faptul că de 10 ani nimeni nu a mai promovat.
Citește și: Ce subiecte s-au dat la primul examen de bacalaureat din România. Tu știi să le rezolvi?
„Aici e mâna dascălilor. Ai profesori buni, înveți carte. Să zic că își bat joc de învățământ, parcă e urât să zic așa”, a explicat primarul comunei Turburea, potrivit știrileprotv.ro.
Situația este asemănătoare și la Liceul Tehnologic Stoina din Gorj
Liceul tehnologic Stoina este într-o situație asemănătoare, acolo responsabilii dorint să renunțe la învățământul de zi. De altfel, potrivit gorjeanul.ro, liceul, la care învață aproape 100 de elevi, se află într-o stare deplorabilă, nepăsarea conducerii școlii fiind evidentă.
Un perete exterior al clădirii este distrus, toaletele exterioare sunt sparte, iar terenul de sport nici măcar nu poate fi numit altfel. Porțile sunt ruginite, iar gardul este spart. directorul școlii, Ionela Maria Udrea, nu pare deloc interesată de starea avansată de degradare în care se află liceul.
De altfel, lucrurile nu stau bine la nivelul întregului județ, explică autoritățile din Gorj. Dana Constantinescu, inspector școlar general al județului, spune că Gorjul se află pe locul 6 de jos în sus la rata de promovare a Bacalaureatului.
„Suntem locul 6 de jos în sus la promovabilitate. Avem totuși anul acesta un procent mai mare la promovabilitate. Anul trecut am avut 49,75, iar anul acesta aproape 57%”, susține insepctorul școlar, iar asta pentru elevii ajunși în aceste licee au fost admiși cu note de 2 și 3 și au rămas la același nivel până la finalizarea studiilor.
De anul viitor, ambele licee din Gorj se vor desființa. Din toamnă atât liceul tehnologic din comuna Turburea, cât și cel din Stoina, se vor transforma în școli profesionale, care vor pregăti viitori ospătari și mecanici auto.
Citește și: Declarațiile impresionante ale elevilor care au luat 10 la BAC. Exemple de urmat!
- Surse: știrileprotv.ro, gorjeanul.ro, stirilekanald.ro, edu.ro, tvr.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com