În România, anul trecut s-au înregistrat 2.200 de cazuri de pneumonie bacteriană la copii sub 5 ani, însemnând 42 de cazuri pe săptămână. În privința deceselor cauzate de acest tip de pneumonie, în România numărul estimat este de 390 sau 8 cazuri pe săptămână la copiii sub 5 ani.
Trăgând un semnal de alarmă, şase organizaţii importante din domeniul sănătăţii şi al bunăstării copiilor - ISGlobal, Salvaţi Copiii, UNICEF, Every Breath Counts, Unitaid şi Gavi, Alianţa pentru Vaccinuri - lansează, astăzi,12 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Pneumoniei, un apel la acţiune la nivel global. În ianuarie 2020, grupul va organiza în Spania Forumul mondial privind pneumonia la copii, la care vor participa lideri mondiali.
„Zilnic, aproape 2.200 de copii sub cinci ani mor din cauza pneumoniei, o boală ce poate fi tratată şi în mare parte prevenită. Un angajament puternic la nivel global şi creşterea investiţiilor sunt critice în lupta împotriva acestei boli. Vom putea salva viețile a milioane de copii doar prin intervenţii eficiente din punct de vedere al costurilor, menite să ofere copiilor protecţie, prevenţie şi tratament în comunităţile în care trăiesc”, a afirmat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.
Pneumonia este cauzată de bacterii, virusuri sau fungi, iar copiii afectaţi de această boală se confruntă cu dificultăți în respiraţie din cauza acumulării de puroi şi lichid la nivelul plămânilor.
În 2018, această boală a provocat un număr mai mare de decese în rândul copiilor sub cinci ani decât oricare altă maladie. Diareea a cauzat moartea a 437.000 de copii sub cinci ani, iar malaria a ucis 272.000 de copii. Peste jumătate dintre decesele survenite în rândul copiilor în urma pneumoniei s-au înregistrat în doar cinci ţări: Nigeria (162.000), India (127.000), Pakistan (58.000), Republica Democrată Congo (40.000) şi Etiopia (32.000).
Copiii cu sistemul imunitar slăbit din cauza altor infecţii, precum HIV, sau a subnutriţiei, și cei care trăiesc în zone cu un nivel ridicat de poluare a aerului şi apă nesigură sunt expuşi unui risc mult mai mare.
Această boală poate fi prevenită prin vaccinare și tratată cu uşurinţă cu ajutorul unor antibiotice accesibile, în cazul în care este diagnosticată corect.
Însă zeci de milioane de copii sunt în continuare nevaccinaţi şi unul din trei copii care prezintă simptome nu beneficiază de asistenţa medicală de care are nevoie. În prezent, în România, vaccinul pneumococic conjugat nu este inclus în calendarul național de vaccinare, urmând ca acest lucru să se facă în funcție de fondurile disponibile.
Într-un apel comun la acţiune, organizaţiile îndeamnă:
• Guvernele din ţările cele mai afectate să elaboreze şi să implementeze strategii pentru controlul pneumoniei în scopul reducerii numărului de cazuri de pneumonie la copii, precum şi să îmbunătăţească accesul la asistenţă medicală primară prin intermediul unei strategii mai ample privind acoperirea universală a serviciilor medicale;
• Ţările mai bogate, donatorii internaţionali şi companiile din sectorul privat să crească acoperirea vaccinală prin reducerea costului celor mai importante vaccinuri şi asigurarea stocurilor Alianţei pentru Vaccinuri, Gavi, dar şi să aloce mai multe fonduri pentru cercetare şi inovare în vederea combaterii pneumoniei.