ISMB a precizat că 8 unități din învățământul de stat au autorizație,19 sunt în curs de autorizare, 81 nu fac obiectul autorizării, 9 unități nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
În ceea ce privește asigurarea pazei în școlile din Capitală, s-a menționat că 107 instituții de învățământ au pază proprie, 194 au pază prin intermediul unor societăți specializate, 112 unități au pază mixtă, 378 au supraveghere video. Potrivit ISMB, 67 de școli din București nu au deloc pază.
Ieri Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup, a menționat că problema siguranței din școli ar trebui să atragă mai mult atenția autorităților locale, întrucât la nivel național există primării din mai multe județe în care nu se acordă finanțare suplimentară pentru asigurarea serviciilor de pază și protecție.
Referitor la siguranța elevilor, Antonia Pup a mai vorbit și despre necesitatea ca elevii să fie instruiți la școală nu numai cu privire la normele de siguranță rutieră, ci și „cum ar trebui să acționeze ca cetățeni și ce pericole pot exista în societate”.
Altă problemă existentă în prezent în școli este, conform Antoniei Pup, deficitul de consilieri școlari. Ea a vorbit și despre nevoia ca aceștia să aibă parte de o formare continuă.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, (FNAP-I.P), Iulian Cristache, a atras atenția și el despre problema siguranței elevilor în școli: „Avem aceleași probleme ca și anul trecut, ca acum doi ani și ca în ultimii ani. Din păcate, paza școlilor, cu mici excepții, este asigurată de asociațiile de părinți, nu de către comunitatea locală, așa cum ar trebui (...) ”. Acesta a solicitat Ministerului Educației deblocarea de posturi, astfel încât fiecare școală să-și poată angaja propriul paznic. Reprezentanții ministerului au adus însă vorba despre lipsa fondurilor.
Iulian Cristache a precizat că există un cadru legal care ar ajuta Consiliile Locale să asigure pază în școli, dar că nu se poate beneficia de acesta din lipsa fondurilor.
Alt punct sensibil adus în discuție de Iulian Cristache este calitatea actului educațional oferit de către cadrele didactice, aducând în discuție o problemă cu care se confruntă învățământul românesc în ultimii ani: lipsa resursei umane calificate, care a dus și la obligația de a se angaja personal necalificat.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi nu uită să amintească nici despre numărul insuficient de consilieri școlari, precizând că, după ultimele statistici, situația arată în felul următor: „Nici măcar nu se respectă unul la 800, cred că vorbim în general de unul la 2.000, dacă nu mă înșel, sau unul la 1.500 după ultimele statistici”.
Surse:
www.stiripesurse.ro, www.m.gandul.info, www.sparknews.ro
Surse poze:
www.pixabay.com