O imagine dintr-o carte cu povești pentru copii din Franța, care înfățișa povestea lui Pinocchio pentru micuții cu vârstele cuprinse între 3-5 ani a scandalizat părinții din întreaga lume. Se pare că mai mulți adulți au observat că povestea s-a schimbat radical față de perioada în care generația noastră era mică. Astăzi putem găsi imagini cu personajele preferate în ipostaze foarte violente, în cărțile care se presupun a fi educative.
Imaginea postată recent îl înfățișează pe Pinocchio spânzurat. Comentariile nu au întârziat să apară:
„Doamne, ți-e frică să mai lași copiii să citească, să se uite. Trebuie să analizezi de 10 ori înainte sa îi citești sau înainte să îi arăți”, mărturisește o mămică, cu groază.
„Un dezastru la nivelul psihic al copiilor, trebuie să avem mare grijă cu ceea ce lăsăm pe mana copiilor. Aici, în Germania, o surioara și-a înjunghiat frățiorul cu câteva zeci de lovituri de cuțit, cică din gelozie, dar ce să fi fost în mintea ei încât sa apeleze la asemenea gest?”, se întreabă o mămică.
Pe ce a fost bazată povestea lui Pinocchio?
Se pare că povestea merge mult în trecut, iar originile sale sunt pline de încărcături morale serioase, care cel mai probabil nu ar putea fi prezentate unui copil în maniera în care a dorit autorul. Povestea lui Pinocchio adaptată de Disney este povestea pe care cei mai mulți dintre noi o cunosc, însă povestea reală este cu totul diferită.
Povestea originală a lui Pinocchio avea la bază opera Emile a filozofului Jean Jacques Rousseau, care gravita în jurul ideii conform căreia băieţii trebuie să înveţe din consecinţele naturale ale acţiunilor pe care le emit. ''Copiii nu ar trebui să înveţe din cărţi ceea ce pot învăţa din experienţe,'' afirma Rousseau. Pe același concept a fost formată și marioneta creată de Geppetto şi adusă la viaţă de puteri magice. Pinocchio avea libertatea de a alege şi de a suporta consecinţele, iar el alege să lipsească de la şcoală şi să fugă de acasă imediat ce învaţă să meargă. Atunci când este întrebat de ce a făcut toate aceste lucruri, băiatul nu își asumă consecințele, dând vina pe Geppetto și declarând că l-a abuzat şi l-a ținut închis.
„Aşadar, după ce îşi ucide conştiinţa (pe greierele Jiminy Cricket) şi distruge imaginea creatorului său, un părinte iubitor şi dornic să aibă un copil real, Pinocchio ia alte decizii care pot fi considerate răutăcioase, care într-un final îi aduc moartea. În ultima parte a poveştii lui Collodi, Pinocchio este lăsat să moară spânzurat într-un copac de către oamenii cărora el le-a oferit încredere”.
Sursa: facebook.com, descopera.ro