„La prima mea vizită la Maternitatea Fabella, am găsit 77 de copii născuți în ziua respectivă, deși era abia după-amiază. Mai multe mame și nou- născuți soseau la fiecare jumătate de oră. Este atât de aglomerat aici încât filipinezii au denumit maternitatea fabrica de bebeluși.", povestește reportera Sonia Narang într-un articol. De fapt, Spitalul Fabella din Manila este considerat cea mai aglomerată maternitate de pe planetă. Peste o sută de copii se nasc aici în fiecare zi, iar zecile de paturi duble sunt total insuficiente. De aceea, fiecare pat este împărțit de mai multe mame și bebelușii lor. Este un loc al bucuriei și lacrimilor, al alintărilor și epuizării și al unei activități constante, fără oprire. Taților nu le este permis accesul în saloane. Fiecare mamă primește un număr, iar la programul de vizită, asistentele le strigă prin difuzor ca să se întâlnească afară cu soțul sau prietenul. Și pe holuri este la fel de aglomerat, iar cuplurile nici măcar nu pot sta jos să vorbească. În ciuda dezavantajelor, spitalul din Fabella unde ajung sute de femei să nască. Pe lângă faptul că nu implică niște costuri prea ridicate, spitalul deține și una dintre puținele unități de planificare familială gratuită, inclusiv posibilitatea de a obține un dispozitiv intrauterin (tip sterilet) gratuit. În condițiile în care multe familii sărace au peste cinci copii, majoritatea mamelor recurg la un moment dat la avorturi riscante, cu consecințe foarte grave.
Maternitatea Fabella este un loc pentru mamele sărace
„Am ales să nasc aici, pentru că este mai ieftin.", declară multe proaspete mame din Spitalul Fabella. Majoritatea provin din comunitățile sărace de pe lângă Manila și sunt femei obișnuite cu necazurile. „Este în regulă dacă împart patul cu alte mame, este bine să fim cu toții împreună", spune una dintre mămicile găzduite la maternitate. "Dar este și periculos, pentru că nu știi dacă persoana de lângă tine este sănătoasă. Dacă te îmbolnăvești și tu și copilul?" Spitalul Fabella poate fi considerat un adevărat simbol al suprapopulării întregii țări. Populația săracă din Filipine are acces scăzut sau nul la servicii de planificare familială, iar rata de fertilitate este foarte crescută. Numeroase femei au 5-6 copii, iar măsurile contraceptive sunt adesea ignorate, în condițiile în care multe familii abia au bani de hrană. Condițiile în care aceste familii trăiesc sunt atât de dificile, încât mulți copii mor înainte de vârsta de cinci ani, de obicei din cauza deshidratării. Aproape 24.000 de copii se nasc anual în Manila, din mame foarte sărace.La Fabella, mamele nici măcar nu gem când nasc
Fabella nu are echivalent în experiențele femeilor care nasc în confortul maternităților normale. Acolo nu vei întâlni niciodată anestezie epidurală sau alte forme de ușurare a durerilor nașterii, după cum nu vei vedea nici tați care așteaptă neliniștiți lângă salon. Nu vei auzi nici strigăte sau gemete. Grimasele tăcute sunt singurele semne că femeile trec prin chinurile facerii. „Femeile din Filipine știu că nu are rost să țipe sau să geamă.", explică asistentele. „În plus, când ești deja la al șaselea sau șaptelea copil, totul merge mult mai repede. Singurele țipete care se aud aici sunt ale nou-născuților."
Pericole pentru mamă și bebeluș
Pe parcursul vizitei la maternitatea Fabella, un reporter a văzut cum unul dintre bebeluși cade din pat, din cauza aglomerării. Se pare că astfel de accidente sunt frecvente, ca și contaminările și îmbolnăvirile determinate de faptul că paturile sunt împărțite de mai multe persoane. Mortalitatea maternă este, de asemenea, foarte ridicată, de 115 cazuri de deces la suta de mii de nașteri. Pe lângă moartea mamelor la naștere, foarte numeroase sunt cazurile de avort periculos, prin proceduri nesigure ce conduc la moartea a circa 1000 de femei în fiecare an. De aceea, în cadrul spitalului Fabella a fost înființată o unitate gratuită de planificare familială, la care pot avea acces mamele ce nasc în maternitate. De asemenea, există o unitate de îngrijire post-avort, unde sunt găzduite femeile care au trecut prin avorturi foarte periculoase. „A fost extrem de dureros.", povestește una dintre acestea. „Câteva zile am înghițit pilule și mi s-au făcut multiple masaje. După patru zile, aveam frisoane, febră și vomitam." Medicii consideră că singura modalitate de a stopa aceste practici este planificarea familială, pentru că multe femei decid să facă avorturi în condiții foarte riscante, din cauza faptului că nu mai pot crește încă un copil.
Surse: https://www.irishtimes.com; https://www.pri.org; http://www.bbc.co.uk