Chiar în a doua zi de Paște, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova s-a petrecut o tragedie. Un bebeluș în vârstă de numai trei luni a murit în timpul internării. Tatăl copilului susține că medicii ar fi comis o eroare gravă, intentând astfel o plângere penală. Autoritățile au deschis un dosar pentru ucidere din culpă.
Care sunt acuzațiile pe care familia fetiței moarte în spital le aduce cadrelor medicale?
Conform reprezentanților spitalului, fetița ar fi fost adusă spre internare cu patru zile înainte de a muri cu o stare generală alterată. Aceștia susțin că bebelușa era foarte deshidratată și că i s-ar fi făcut analize amănunțite, primind un tratament corespunzător, inițial în secția de Pediatrie, ulterior la Terapie Intensivă. Mama fetiței le-ar fi spus la internare că bebelușa nu mâncase de 16 ore și că avea tulburări gastrointestinale. Din păcate, copila nu a răspuns tratamentului și a murit chiar în spital.
Problemele bebelușului au început chiar în Vinerea Paștelui când mama a observat că micuța avea crampe abdominale severe, plângea și avea o stare de sănătate alterată. Mătușa copilului a declarat pentru Adevărul: „Cumnata mea s-a prezentat cu ea în urgență, pentru că fetița plângea și avea semne de crampe abdominale, de colici, dar mult mai severe. Asta s-a întâmplat începând cu vineri dimineața. A început fetița cu niște crampe abdominale, cu plâns foarte rău față de cum era ea de obicei. Până la ora 12,00 a mâncat normal, a avut scaun normal.
După ora 12,00 n-a mai avut scaun. A mâncat și la masa de la ora 3 (n. red. – 15,00), dar a mâncat mai puțin. De obicei, avea scaun după fiecare masă. La ora 6 (n. red. – 18,00), când a vrut să-i dea să mănânce, a refuzat. Era foarte agitată, plângea non-stop. Nu a mai reușit să o mai alimenteze. Nu mai accepta mâncare, doar plângea, se strângea de burtică. N-a mai reușit să aibă scaun”.
Ambele fetițe erau hrănite la sân, atât Anastasia, fetița care a murit în spital, cât și sora ei geamănă. Tocmai de teamă ca micuța să nu se deshidrateze, părinții au luat drumul spitalului ajungând la Spitalul Județean de Urgență Craiova.
Acolo, după ce i s-au recoltat probe pentru analize, părinților li s-ar fi transmis că bebelușa nu ar avea adenovirus-rotavirus, enterocolita acută cu rotavirus și adenovirus apărând pe certificatul medical constatator al decesului drept cauză morbidă inițială. Micuța a fost internată pe secția de Pediatrie, unde i-au mai fost recoltate probe pentru analize. În dimineața zilei de sâmbătă, la ora 5:30, când mătușa a urcat cu sora geamănă a Anastasiei pentru ca mama să o alăpteze, Anastasia avea abdomenul și mai umflat.
„Când avea o crapă abdominală plângea foarte rău, abdomenul în tot timpul acesta tot creștea și era tare”
Mătușa copilei a continuat mărturisirile și filmul tragediei susținând că la ora 6:00 dimineața, Anastasia a avut primul scaun negru, iar abdomenul umflat era pus pe seama balonării de către asistentele de gardă.
Atunci, medicul ar fi decis să inițieze un tratament cu antibiotic administrat prin perfuzie, dar mătușa fetiței a apelat din nou la sprijinul cadrelor medicale pentru că starea Anastasiei nu era bună: „când avea o crapă abdominală plângea foarte rău, abdomenul în tot timpul acesta tot creștea și era tare. Doamna doctor venea la noi să se uite la ea și ne spunea să așteptăm să se elimine gazele”.
Mai mult decât atât, Anastasia avea pielea și buzele extrem de vinete, era letargică, se îngălbenise la față și în ciuda insistențelor părinților, nu a fost transferată la alt spital, ci la Terapie Intensivă. Rudele au fost chiar trimise la farmacie pentru a cumpăra Paracetamol perfuzabil, iar noaptea Anastasia a fost intubată. Târziu în noaptea de duminică, în jurul orei 1:30 tatăl fetiței a fost sunat pentru a i se transmite că Anastasia avea în sfârșit un diagnostic, fiind confirmat adenovirusul.
Deși au cerut transferul la un spital din capitală, nu ar fi existat acordul medicilor din București, iar părinților li s-a transmis că elicopterul nu decolează noaptea. După încă o investigație CT în care s-ar fi observat că plămânii micuței sunt afectați, Anastasia și-a dat ultima suflare.
În certificatul medical constatator al decesului au fost menționate starea septică, insuficiență multiplă de organe și enterocolită acută cu adenovirus și rotavirus. Geamăna Anastasiei a fost internată și ea duminică dimineață, chiar în ziua de Paști și transferată la un alt spital, deși nu avea semne de boală.
Care a fost reacția medicilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova?
Părinții s-au deplasat a doua zi după deces la Serviciul de Investigații Criminale unde au depus o plângere conform căreia fetița ar fi murit din cauza unei erori medicale. Procurorul care a preluat cazul a cerut și o expertiză medico-legală pentru a stabili cauzele decesului.
„În cursul zilei de ieri, 22 aprilie, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj au fost sesizaţi prin plângere de către un tânăr de 29 ani, din comuna Daneţi, care reclamă presupuse erori medicale comise de către personalul medical al unui spital din Craiova, ce ar fi condus, la data de 21 aprilie a.c., la decesul fiicei sale, în vârstă de 3 luni, în timp ce aceasta se afla internată în unitatea medicală respectivă", a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj pe data de 23 aprilie 2025.
Ancheta penală este în desfășurare, polițiștii întocmind un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. „La finalizarea cercetărilor va fi propusă soluţie prin unitatea de parchet competentă. Totodată, a fost dispusă efectuarea unei expertize medico-legale pentru stabilirea cu exactitate a cauzei decesului”, s-a mai transmis în comunicatul IPJ Dolj.
Reprezentanții SCJU Craiova au ținut să facă precizări pe marginea acestui caz. Din spusele acestora, sugarul ar fi fost internat în spital în data de 18 aprilie cu o stare generală fizică alterată și cu deshidratare severă.
„A fost investigat amănunţit, a fost consultat şi monitorizat de o echipa multidisciplinară de medici şi a primit tratament complex, iniţial în Clinica de Pediatrie, apoi în Clinica ATI. Trebuie precizat că mama a afirmat că, de 16 ore, la domiciliu, sugarul nu primea alimentaţie, avea abdomenul meteorizat şi nu prezenta tranzit intestinal pentru materii fecale. Cu toate eforturile depuse de către medici, evoluţia a fost una nefavorabilă, copilul decedând în noaptea de 20 spre 21.04.2025. Deoarece există o anchetă a poliţiei în desfăşurare, legat de acest caz, nu vă pot da mai multe informaţii până la finalizarea acestei anchete”, a transmis doctor Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al spitalului din Craiova.
Rămâne de văzut ce concluzii oficiale vor fi trase în acest caz sub supravegherea procurorului care se ocupă de întreaga anchetă în desfășurare, în urma plângerii depuse de către tânărul în vârstă de 29 de ani din comuna Daneți, tatăl copilei.
Familia se pregătește să-și înmormânteze fetița în vârstă de numai trei luni, în timp ce sora ei geamănă este internată în spitalul Matei Balș din București.
Surse foto: facebook.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: stirileprotv.ro, kanald.ro, adevarul.ro
