RADET a anunțat luni că bucureștenii care locuiesc în zona cuprinsă între Bulevardul Energeticienilor, Strada Fizicienilor, Calea Vitan și Șoseaua Mihai Bravu din sectorul 3 al Capitalei vor fi nevoiți să reziste trei zile fără apă caldă și căldură.
"Oprirea este impusa de necesitatea reintregirii tronsonului de conducta, a umplerii instalatiei, a efectuarii manevrelor in sistem pentru punerea in functiune a intregii magistrale si pentru inceperea furnizarii agentului termic pe noile conducte. Lucrarile de inlocuire a tronsoanelor de teava cu conducta preizolata au fost executate de Compania Municipala Energetica Bucuresti si au avut in vedere o zona deficitara in care cetatenii au resimtit disconfort in sezonul anterior de incalzire", menționează RADET într-un comunicat de presă.
„În esenţă, deşi ELCEN şi RADET fac toate eforturile pentru a menţine presiunea la un nivel constant, a devenit o sarcină extrem de dificilă să livreze apă caldă şi căldură la parametri normali. În condiţiile în care conductele sunt foarte vechi, ruginite şi pline de găuri, mare parte din apă se scurge în pământ’’, declară Adrian Negrescu, managerul Frames.
„Cu un personal subdimensionat raportat la gravitatea situaţiei, fără logistica necesară pentru a interveni rapid în perspectiva sezonului de iarnă, pentru RADET urmează o misiune aproape imposibilă. Dacă anul trecut au fost peste 3500 de avarii, nu este exclus ca acest record să fie depăşit. Pentru bucureşteni, asta s-ar traduce în zile în şir fără apă caldă şi căldură, în plină iarnă’’, mai arată analiza Frames.
Pe de altă parte, Primăria, RADET și administratorul acesteia sunt de altă părere: „Nu este normal ca aproape săptămânal să avem atacuri asupra atât a primarului general, cât şi a RADET, atacuri care au ca pretext o aşa-zisă datorie. Ca să vă dau un exemplu, că această teză este una falsă, vreau să vă spun că anul trecut valoarea datoriei RADET către ELCEN a fost aproximativ aceeaşi ca anul acesta. Anul trecut, subvenţia a fost plătită. Deci, trebuie să înţelegem că valoarea datoriei nu se datorează neplăţii Primăriei, ci caracterului ciclic al RADET. Noi vara producem puţin şi vindem puţin, datoria urmând să fie plătită imediat cu începerea sezonului rece. Acelaşi lucru se întâmplă an de an", a spus Alexandru Burghiu, administratorul special al RADET.
Din păcate o astfel de situație nu are loc pentru prima dată în București și locuitorii sunt speriați, pe bună dreptate, de faptul că iarna grea care urmează ar putea să nu fie acoperită în totalitate de căldura necesară.
„Soluţia se află, în primul rând, în mâinile Municipalităţii. Să îşi asume faptul că este responsabilă pentru cetăţenii săi. Bucureştenii sunt, în prezent, victimele de serviciu în acest război instituţional şi juridic, în care birocraţia, incompetenţa, interesele politice şi lipsa de viziune administrativă fac din RADET candidatul ideal la un loc în topul falimentelor’’, menționează analiştii Frames.
Surse: adevarul.ro, mediafax.ro, ziare.com
Surse foto: istockphoto.com