O femeie din SUA a pus pe Twitter o fotografie care dezvăluie structura canalelor prin care curge laptele matern. Reacțiile celor ce au văzut-o au fost diverse.
Specialiștii care au văzut fotografia au menționat faptul că, din punct de vedere anatomic, imaginea este corectă. Au venit cu precizarea că lobii încorporați în canalele galactofore nu sunt mușchi și că sunt înglobați în țesut mamar și grăsime.
După analizarea fotografiei, experții au menționat că imaginea este adecvată unei femei care se află în perioada de alăptare, că în mod obișnuit glandele nu sunt atât de inflamate și nu au țesut în jurul lor.
Glanda mamară este alcătuită din structuri glandulare și acinoase, din formațiuni conjuctivo-vasculare și din țesut adipos.
Componența glandulară a sânului se referă la 15-20 de sisteme ductale independente, ce drenează fiecare aproximativ 40 de lobuli, ce sunt dispuși radiar.
Odată ce placenta este expulzată, au loc scăderi ale estrogenului și progesteronului, iar prolactina va prelua activitatea cea mai intensă, formându-se laptele matern. Oxitocina va favoriza contractarea componentelor din jurul alveolelor, determinând curgerea laptelui.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că sânii sunt gata să producă lapte din cea de-a 16-a săptămână de sarcină, laptele ajungând să apară la aproximativ 3-40 de ore de după naștere.
Surse:
www.anatomie.romedic.ro, www.demamici.ro, www.eu.usatoday.com
Surse poze:
www.facebook.com, www.pixabay.co, www.youtube.com