S-a născut fără nas și cu alte anomalii congenitale
Grainne și Nathan Evans (din Maghera, Irlanda) sunt părinții a patru copii. În urmă cu 10 ani, au trecut prin clipe foarte dificile după venirea pe lume a uneia dintre fiicele lor, Tessa. Aceasta s-a născut cu
o boală rară, o anomalie congenitală întâlnită la aprox. 1 la 500 de milioane de nașteri, numită arinie. Practic, nasul și sistemul olfactiv nu se dezvoltă deloc în mediul intrauterin și, de multe ori, sunt prezente și alte anomalii, precum cele de la nivelul ochilor, urechilor, vălului palatin.
Stând de vorbă cu „
Belfast Telegraph”, Grainne a povestit că, deși la una dintre ecografiile din timpul sarcinii i s-a spus că fătul avea profilul facial plat, nimeni nu a avertizat-o despre afecțiunea copilului ei:
„În timpul sarcinii, medicii au sesizat că avea profilul facial plat, am făcut mai multe ecografii, însă totul părea în ordine. Când am născut-o și medicii i-au văzut fața și au început să țipe, atunci a fost înspăimântător.”
O ecografie 3D în timpul sarcinii, efectuată în intervalul cuprins între săptămânile 12-16, pot detecta arinia. În cazul mamei Tessei, anomalia a fost identificată, dar nu a fost diagnosticată corect decât după naștere.
Tessa a venit pe lume pe 14 februarie 2013 și, pe lângă lipsa nasului, s-a născut și cu alte probleme de sănătate: un orificiu mic în inimă și colobomă (existența unei fisuri la nivelul irisului și lipsa unei porțiuni de țesut). Pentru „
Daily Mail”, mama ei a relatat prin ce momente dificile a trecut încă din primele momente de după naștere:
„Medicii au reușit să o stabilizeze pentru a putea să respire singură și mi s-a dat voie să o iau în brațe pentru câteva clipe. Am sărutat-o pe frunte și i-am zis că o iubesc...Mă simțeam atât de singură și de neajutorată, ar fi trebuit să-mi protejez copilul, să am grijă de el, dar nu am putut. Din tot trupușorul ei ieșeau tuburi. Primele cinci săptămâni de viață le-a petrecut la terapie intensivă, iar acele săptămâni au fost cele mai dificile din viața mea.”
Pe când avea numai 8 zile, Tessa a trecut printr-o intervenție chirurgicală pentru montarea unui tub de traheostomie, astfel încât să se poată hrăni și să poată dormi în siguranță. La 11 săptămâni a urmat o nouă intervenție chirurgicală, la ochiul drept, pentru a nu ajunge în situația de a orbi.
La vârsta de 2 ani a avut primul implant nazal 3D
Până când i-a găsit pe medicii care au propus efectuarea mai multor implanturi nazale 3D pentru Tessa, mama ei s-a documentat mult despre arinie. Căutând informații în mediul online, a aflat lucruri care au pus-o serios pe gânduri, după cum reiese și din intervenția ei pentru „Belfast Telegraph”:
„După ce a primit acest diagnostic, am căutat pe internet și nu am reușit să găsesc nimic. A fost unul dintre cele mai terifiante lucruri pentru mine. De asemenea, am trecut printr-un moment foarte dificil când am găsit un material despre această boală publicat de un chirurg, menționându-se faptul că bebelușii care se confruntă cu ea au dizabilități fizice și mentale și că este cel mai bine să se efectueze întreruperea de sarcină. De fapt, acea concluzie este falsă din numeroase puncte de vedere”.
Aflând informații despre chirurgul Jonathan Britto de la Spitalul „Great Ormond Street” din Londra, Grainne și Nathan s-au adresat acestuia pentru ca Tessei să i se facă un implant nazal 3D. Intervenția a avut loc în mai 2015, prima parte a implantului vizând zona de la nivelul liniei părului. S-a stabilit apoi ca fetița să mai treacă prin asemenea intervenții, pentru înlocuirea implantului odată la câțiva ani, până în adolescență, astfel încât nasul să poată „crește” odată cu toată fața. Între timp, s-a propus ca un expert în tatuaje să contureze nări pe chipul Tessei, până când medicii vor realiza o intervenție pentru un implant final, când fetița va fi adolescentă.
Această primă intervenție a fost un succes, așa cum reiese și din declarația lui Grainne pentru „Daily Mail”: „A fost un parcurs plin de emoții, dar acum suntem foarte fericiți că Tessa este acasă și că se simte bine”.
Următorul implant nazal 3D a avut loc la doi ani de la primul
Într-un interviu acordat publicației irlandeze „
Derry Now”, mama Tessei a insistat asupra ideii că este uimită de faptul că fetița de 4 ani își revenise foarte rapid după cea de-a doua intervenție pentru un alt implant nazal 3D:
„Este pur și simplu uimitoare. Imediat după ce am revenit acasă după operație, era tristă și stresată, eu nu am crezut că îi va fi mai greu decât la prima intervenție, dar ea s-a dus imediat să se culce. Însă a doua zi, când s-a trezit, s-a dus să se joace afară și și-a făcut noi prieteni, continuă să ne uimească, așa cum face de obicei.”
Care este situația fetiței în prezent
Potrivit informațiilor furnizate de „
news.amomama.com”, intervențiile prin care a mai trecut fetița care s-a născut fără nas nu au fost de fiecare dată un succes. Spre exemplu, la un moment dat, medicii i-au scos unul dintre implanturile nazale, în condițiile în care acesta îi crease probleme de sănătate. În același timp, este necesar ca Tessa să meargă regulat la controale ORL pentru ca medicii să se asigure că totul este în ordine.
Acum Tessa are 10 ani și nu s-a ferit să vorbească despre pasiunile ei pe contul de
Instagram, precizând că:
„Îmi plac animalele, muzica și trambulinele”. Își petrece timpul alături de frații și de surorile sale, face sport și dă dovadă adesea de simțul umorului.
Mama ei își amintește și acum momentul în care fetița s-a arătat încântată de noul ei nas. Conform sursei citate anterior, Grainne a povestit ce i-a spus atunci Tessa: „Mami, îmi place mult noul meu nas”. De asemenea, Tessa are admiratori și în mediul online, primind comentarii de apreciere precum: „Îmi place mult, Tessa, arăți extraordinar!”