După îndelungi discuții și eforturi, se discută în sfârșit introducerea gramaticii ca materie obligatorie de liceu, au explicat pentru Edupedu.ro lingviștii Adina Dragomirescu, director al Institutului „Iorgu Iordan Al. Rosetti” al Academiei Române, și Alexandru Nicolae care predă lingvistică și la Facultatea de Litere, Universitatea din București.
„Se deschide, în sfârșit, un dialog real și absolut necesar între universitar/cercetare și preuniversitar. Pentru moment, o să facem niște întâlniri cu profesorii de română de gimnaziu. Întâlnirea de miercuri a fost organizatorică, urmează câteva sesiuni de lucru mai intense”, a spus Alexandru Nicolae.
Acesta a mai explicat că noile programe de la gimnaziu sunt mai ușoare decât înainte, iar asta fiindcă unele capitole au fost scoase pentru a fi introduse la liceu, unde nu se predă în prezent gramatica limbii române.
„În primul rând programa actuală de gimnaziu a mai redus puțin din conținuturi în ideea că se mută elementele mai grele la liceu, spre exemplu nu mai există propoziția subiectivă în gimnaziu. Noi, lingviștii de la Institut, sperăm să participăm la elaborarea programei, fiindcă se discută reintroducerea gramaticii la liceu. Testele PISA au arătat că avem o problemă de alfabetizare funcțională. Chestiunile de ortografie practică sunt și ele parte a problemelor cu care se confruntă absolventul de liceu”, a mai spus Alexandru Nicolae, potrivit EduPedu.ro.
Citește și: Cum o ajuți pe fiica ta să le facă față fetelor rele din liceu
Referitor la programele de liceu, cel mai probabil va urma o colaborare între experții de la minister, cei de la Academie, de la Facultatea de Litere și profesori de liceu. Adina Dragomirescu, director al Institutului „Iorgu Iordan Al. Rosetti” al Academiei Române, este de părere că mediul preuniversitar este, poate, mai reticent întrucât nu s-a mai predat de foarte mulți ani ai gramatica la liceu.
Gabriel Vrânceanu de la Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație spune ca în prezent se lucrează la curriculum, adică la discipline și numărul acestora din orar. „Au fost deja elaborate mai multe variante pentru liceu, rămâne să fie puse în dezbatere publică, însă decizia aceasta este luată de minister. După ce sunt aprobate planurile-cadru, se poate trece mai departe la programele școlare”, a spus Vrânceanu pentru EduPedu.ro.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a explicat pe pagina oficială de Facebook, că în următoarea perioada vor avea loc întâlniri online cu specialiștii din Ministerul Educației și Cercetării, ai Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație și ai Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”. În cadrul acestor sesiune se va răspunde la întrebările privind competența lingvistică și conținuturile ce vizează elementele de construcție a comunicării (de limbă și comunicare).
Dragi profesori, V-am promis că vom face tot ce ne stă în putință pentru a vă fi alături, indiferent de situație. După...
Posted by Monica Cristina Anisie on Tuesday, December 15, 2020
„Vom începe cu programa de Limba si literatura română și vom continua cu cea de Matematică. Vă reamintesc că noua programă pune accent exclusiv pe competențe, și nu pe conținut! Obiectivul urmărit de minister și de partenerii noștri în acest demers este acela de pregătire a cadrelor didactice și a elevilor pentru evaluarea națională, examen pe care absolvenții clasei a VIII-a îl vor susține în anul 2021”, a scris Monica Anisie.
Prima întâlnire a avut loc miercuri și putut fi urmarita live pe pagina de Facebook a ministerului.
- Surse: edupedu.ro, facebook.com/AnisieMonicaCristina
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com