Din datele comunicate public de către IPJ Constanţa, elevii îşi petrecuseră ziua jucându-se în curtea Şcolii Gimnaziale nr.29, iar în jurul orei 20.20 poliştiştii au venit la faţa locului după ce locatari din zonă au formulat 4 sesizări scrise şi au făcut 5 sesizări telefonice (3 dintre ele fiind la numărul 112) către Secţia 2 Poliţie pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Cei care au fost surprinşi în curtea şcolii au fost sancţionaţi fiecare cu câte o amendă în valoare de 250 lei pentru că nu au respectat normele legale de acces în incinta instituţiei de învăţământ, neavând un acord din partea acesteia pentru utilizarea terenului de sport după încheierea cursurilor. Adolescenţii au fost înştiinţaţi de către poliţişti că trebuie să meargă la sediul poliţiei "pentru legitimare şi luarea măsurilor legale."
Potrivit IPJ Constanţa, elevilor li s-a reamintit "despre responsabilitatea privind respectarea măsurilor de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a se proteja pe ei înșiși, dar și pe toți cei din jurul lor."
După evenimentul de vineri, conducerea Ministerului de Interne a dispus efectuarea de verificări cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii din Constanţa. Acestea vor fi efectuate de către Corpul de Control al Ministrului, iar la final se vor dispune măsurile legale necesare.
Directorul Şcolii Gimnaziale nr.29 a demisionat după ceea ce s-a întâmplat. Anunţul a fost făcut pe contul său de Facebook şi confirmat ulterior de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa: "Am considerat că această nouă reclamaţie, după ce am fost reclamat de mai multe ori la CNCD, minister, ISJ, instanţă, Curtea de Conturi etc, are legătură strict cu persoana mea. Dacă acum au ajuns să ia copiii cu duba, să amendeze şcoala ... doar ca să scape "unii" de mine? Am ales ... şi mi-am depus demisia!"
Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa este de părere că acţiunile poliţiei din data de 2 octombrie au fost abuzive, în condiţiile în care contravin cu art. 7, litera o), din secţiunea "Drepturi Educaţionale" din Statutul Elevului. Potrivit documentului, elevii au dreptul "de a avea acces gratuit la baza materială a unității de învățământ, inclusiv acces la biblioteci, săli și spații de sport, computere conectate la Internet, precum și la alte resurse necesare realizării activităților și proiectelor școlare în afara programului școlar".
La rândul ei, Asociaţia Elevilor Constanţa condamnă atitudinea forţelor de ordine şi solicită Consiliului Judeţean Constanţa să adopte o hotărâre prin care elevii să poată avea permanent acces la terenurile de sport din unităţile de învăţământ: "Este absurd ca niște copii să fie sancționați pentru că se jucau în curtea școlii. Terenurile de sport sunt singurele spații sigure unde elevii se pot juca în siguranță. Vrem să promovăm sportul și o viață sănătoasă, dar avem lacătul pus pe curțile școlilor sau amendăm elevii pentru că se joacă."
Surse: adevarul.ro, asociatiaelevilor.ro,digi24.ro, edupedu.ro, tomisnews.ro
Poza principală: https://www.istockphoto.com/photo/police-arresting-a-boy-at-school-gm1187111529-335197158
Surse foto: istockphoto.com, digi24.ro