In procesul educational, fiecare dintre cuvintele noastre conteaza, fiecare reactie pe care o avem la comportamentul minorului este contorizata si schimba putin cate putin, viitorul relatiei noastre cu el si a relatiei lui cu ceilalti si cu sine. De aceea, eu ca si cadru didactic, incerc in permanenta sa caut, sa descopar cele mai eficiente metode pentru a dezvolta un comportament pozitiv al copilului.
Un prim pas intr-un proces educativ efiecient il constituie lauda. Aceasta creeaza copilului sentimentul de incredere in sine. Atunci cand are initiativa unei actiuni, copilul are, in mod normal, si indoieli in legatura cu posibilitatea de a o realiza. Daca insa, educatorul sau parintele, isi exprima prin incurajare suportul si increderea in copil, acesta va avea mai mult curaj. In acest fel se va baza mai mult pe fortele sale pentru a duce la indeplinire ceea ce si-a propus.Astfel, fiecare succes inregistrat, va aduce cu sine intarirea acestei increderi si sentimentul competentei personale. Totusi, de cele mai multe ori trebuie sa tinem cont ca lauda eficienta trebuie oferita sistematic. Mai precis, copilul trebuie laudat doar atunci cand merita acest lucru. La celalalt pol, lauda ineficienta este oferita la intamplare si nu aduce nici un efect pozitiv.
O dezvoltare armonioasa a copilului presupune o atitudine pozitiva si o continuitate a metodelor de educatie. Lauda va motiva intotdeauna copilul in actiunile sale. Atunci cand copilul intelege ca parintele sau educatoarea are incredere in el, se simte motivat pentru a actiona. In acest mod, el isi testeaza capacitatile, aptitudinile si limitele.De asemenea, in acest fel va studia si va explora cu usurinta lumea din jur. Sprijinul celor din jur va avea o forta motivationala , iar in acest fel, micutul stie ca orice ar intreprinde, are sprijinul parintelui si acceptarea sa neconditionata.
Educatoare - Damian Alexandra