Dacă în aparență aceste persoane par sigure pe sine și „atotștiutoare", studiile realizate de-a lungul timpului demonstrează fix contrariul - o persoană care utilizează ca modalitate de funcționare agresiunea verbală la adresa celor din jur, va fi tot timpul o persoană care va avea nevoie de validare, nesigură pe ea.
Ce se activează în sufletul unei mămici arțăgoase?
Pentru unele mămici factorul declanșator îl poate reprezenta invidia. Cum? Tu ți-ai dus copilul la meditații timp de 5 luni înainte de concursul la matematică și știi sigur că ceilalți copii au învățat mult mai puțin decât al tău, dar totuși nu a reușit să ia primul premiu? Nu se poate așa ceva! Scopul mămicii invidioase este să le demonstreze tuturor că ea are cel mai bun copil și să „fure" bucuria celorlalte mămici.
Cum facem față unei mămici arțăgoase?
Atunci când o astfel de tipologie te „atacă" poate deveni extrem de ușor să cazi în capcană și să pui la îndoială stima de sine. Cu toate acestea, este important să înțelegi faptul că fiecare atac sau fiecare insultă are la bază o temelie care nu are legătură cu nimeni altcineva în afară de persoana care atacă. Fii sigură pe tine! Atunci când simți că ești atacată, mai ales pe nedrept, răspunde într-un mod diplomat, păstrând capul sus!
De cele mai multe mămicile arțăgoase tind să critice modalitatea de parenting a celor din jur. Nu te lăsa doborâtă de astfel de cuvinte! Nimeni nu va știi niciodată cum este cel mai bine să crești tu copilul. La urma urmei, fiecare dintre noi greșește și important este să putem învăța din fiecare experiență și să devenim mai buni. Nimeni nu are dreptul să ne critice și să ne facă să punem la îndoială calitățile noastre de părinte. Păstrează-ți calmul și principiile, chiar dacă în fața unor astfel de mămici, de cele mai multe ori poate părea imposibil să fii calm!
Surse: mariclaire.com, momtastic.com, verywellfamily.com
Citește și: Mama buna, mama rea: diferente esentiale pe care trebuie sa le stii