Cand normele societatii impun standarde imposibile de frumusete, cand stereotipurile sunt perpetuate si acceptate ca normalitate, cand tocmai termenul "normal" impune anumite cerinte ce nu pot fi indeplinite, cand societatea amendeaza orice se regaseste in afara acestor parametri, Whitney Thore, o femeie ce darama aceste canoane devine o inspiratie pentru noi toti si ne ofera o lectie de viata greu de "inghitit" pentru multi dintre noi. Adesea suntem coplesiti de stiri cu vedete percepute ca standarde absolute de frumusete, uitand de lucrurile importante ce ne definesc personalitatea si ne construiesc ca oameni.
Whitney Thore, producatoare de radio in Greensboro, Carolina de Nord, si-a propus sa darame aceste prejudecati si sa arate lumii intregi ca si "fetele grasute pot dansa".
Whitney este un model de urmat pentru fiecare femeie dar si pentru parinti, care ar trebui sa-si incurajeze copii sa vada dincolo de frumusetea fizica, de aparente, de iluziile unei frumuseti trecatoare si sa-si imbratiseze propriile conceptii despre viata.
Intr-un interviu acordat Daily Venus Diva, Whitney vorbeste despre lupta ei si despre lucrurile care o inspira si o motiveaza sa continue in demersul ei impotriva rautatii si prejudecatilor societatii actuale dar si despre campania No body Shame pe care a demarat-o in urma cu ceva timp.
Ideea campaniei a pornit de la pasiunea lui Whitney pentru dans. In urma postarii pe Youtube a celor cateva filmulete cu ea dansand pe ritmuri celebre, Whitney s-a lovit de o avalansa de reactii, atat pozitive, dar in special negative, asa ca a hotarat sa ia atitudine si astfel a aparut Campania No Body Shame .
"No Body Shame nu este o campanie doar pentru femeile grase. Daca veti citi blogul campaniei, veti vedea ca ma adresez tuturor femeilor. Rusinea este un sentiment foarte puternic, care este experimentat de orice femeie, indiferent de greutate, culoare sau rasa. As vrea ca mesajul meu sa inspire, as vrea ca femeile sa se accepte pe ele insele asa cum sunt, sa se iubeasca mai mult, indiferent de felul cum arata- in definitiv, suntem mult mai mult decat un trup.", a declarat Whitney pentru Daily Venus Diva.
Mesajul campaniei este unul simplu: fiecare persoana trebuie sa se simta bine in pielea ei si sa nu lase rautatile celor din jur sa o demoralizeze.
Whitney sufera de o afectiune denumita sindromul ovarului polichististic. Aceasta boala afecteaza femeile de la 12 la 45 de ani. Cauzele acestui sindrom sunt hormonale si pot conduce la infertilitate. Femeile prezinta chisturi de dimensiuni mici la nivelul ovarelor, nu au un ciclu menstrual normal, regulat, incep sa se ingrase, incep sa aiba o exagerare de pilozitate. Whitney este o inspiratie pentru femeile de pretutindeni care se lupta cu probleme ce cauzeaza supraponderabilitate.
Filmuletele care au devenit virale au propulsat-o pe Whitney in atentia internautilor, pagina ei de Facebook adunand peste 8000 de followeri, mesajele de incurajare curgand constant inca de la lansarea campaniei.
Uite aici filmuletul celebru in care Whitney danseaza pe ritmurile melodiei Talk Dirty a lui Jason Derulo.
Whitney isi propune sa continue campania prin postarea cat mai multor filmulete in care danseaza pentru a arata ca nu este nicio rusine sa te simti bine in ciuda unor kilograme in plus.
Povestea lui Whitney este una emotionanta in care ne putem regasi cu totii la un moment dat. Daca in perioada copilariei Whitney era o fata sigura pe sine si populara, lucrurile au inceput sa ia o intorsatura nefericita atunci cand a luat in greutate. Pe blogul personal, Whitney povesteste despre umilintele pe care le-a indurat in perioada adolescentei si despre cum se simtea din ce in ce mai rusinata de corpul ei.
In scurt timp, Whitney a cautat metode prin care sa slabeasca si a inceput sa elimine mancarea in mod intentionat dupa fiecare masa, crezand ca aceasta metoda o va ajuta sa slabeasca. Dupa nenumarate episoade de acest fel, Whitney a realizat ca avea o tulburare grava de alimentatie si a hotarat sa inceteze.
Imaginea distorsionata asupra propriului corp duce la tulburari grave in alimentatie, precum bulimia, ce debuteaza in adolescenta si este adesea asociata unor tulburari de natura psihica, precum depresia, sentimente de vina si decadere personala.
"Suferinzii incearca sa depaseasca aceste sentimente in diferite moduri. Cea mai comuna forma este varsatura indusa, infometarea, folosirea laxativelor, clismelor, diureticelor si efortul fizic excesiv sunt deasemeni frecvente. Bulimia nervoasa apare mai ales la femei decit la barbati.", explica dr. Simona Stiuriuc pe www.la-psiholog.ro .
Astazi Whitney este o femeie fericita si multumita cu imaginea propriului corp :
"Cuvantul nu are nicio putere asupra mea. Il accept. Sunt grasa. Inteligenta mea, personalitatea si talentul nu au nicio legatura cu niste cifre pe un cantar. Raman puternica, indiferent de masura pe care o port si caut constant noi cai constructive si proactive de a-mi construi idealurile. Dar sunt si multe alte lucruri: sunt scunda, bruneta, inteligenta si...fabuloasa!", scrie Whitney pe blogul personal.
Pentru mai multe informatii despre campanie si despre demersul lui Whitney puteti accesa site-ul campaniei si o puteti urmari pe Whitney pe Facebook.