Asociatia non-profit, care are ca scop diminuarea saraciei la nivel global a realizat o carte cu fotografii intitulata `Living on a Dollar a Day: The Lives and Faces of the Worlds’s Poor` (Traiul cu un dolar pe zi: vietile si fetele saraciei din lume), in care a inclus imagini cu oameni care abia supravietuiesc.
O echipa a calatorit pe patru continente, adunand mii de fotografii si realizand numeroase interviuri, pentru a intelege mai bine circumstantele si povestile saraciei. Thomas A. Nazarios, fondator si presedinte al asociatiei Forgotten International este autorul cartii si castigatorului premiului Pulitzer, iar realizatorul fotografiilor in timpul campaniei este Renee C. Byer.
De asemenea, asociatia strange fonduri pentru a produce un documentar intitulat tot `Living on a Dollar a Day: The Lives and Faces of the Worlds’s Poor`, cu acelasi scop precum cel al campaniei.
Alvaro Kalancha Ouispe, in varsta de noua ani, deschide in fiecare dimineata poarta de la grajdul familiei, pentru ca lamele si alpacalele familiei sa poata merge pe dealuri, pentru a paste. Mai apoi, copilul merge la scoala. Seara, cand se intoarce de la scoala, cel mic trebuie sa mearga pana in Caluyo, o zona aflata la aproximativ o ora distanta de casa, pentru a aduna animalele. Caluyo se afla intr-o zona muntoasa din Bolivia. In acest colt de lume, muntii se ridica la aproximativ 4000 de metri deasupra nivelului marii. Oamenii traiesc in case fara electricitate, fara paturi si fara izolatii. Deseori, apa vine peste locuitori in fluxuri puternice, de pe munti. In general, traiul oamenilor este strans legat de cresterea animalelor, pentru ca fiecare animal produce anual in jur de 1,3 kilograme de lana. Mai exact, o treime din aceasta productie se vinde cu 18 boliviane, adica aproximativ 2,5 dolari americani. In concluzie, o familie ar putea castiga, pe an, doar 200 de dolari din turma de animale de care are grija.
In Bucuresti, Romania, unii dintre cei mai saraci oameni traiesc in canale. Aici isi duc zilele si mananca la lumanare, pentru ca nu au electricitate. De exemplu, Hora Florin, in varsta de 28 de ani este o victima a dictatorului roman, Nicolae Ceausescu. El este orfan si traieste in canale, acolo unde noaptea se incalzeste de la sistemele de ventilatie.
Ana-Maria Tudor, in varsta de patru ani, sta in fata unei usi din Bucuresti, sperand intr-o minune, pentru ca familia ei a fost evacuata din singura casa pe care a avut-o vreodata. Recent, tatal ei a suferit o interventie chirurgicala. Singura camera in care traiesc toti nu are o toaleta si nici apa curenta.
Intr-un depozit de deseuri, care ucide aproape pe oricine, Fati, in varsta de 8 ani lucreaza impreuna cu alti copii, cautand in gunoaie lucruri pe care le-ar putea vinde pentru doar cativa banuti. In timp ce duce o galeata in care a pus metalul pe care l-a gasit pana acum, fetitei ii curg lacrimi fierbinti pe obraz, din cauza durerii provocate de boala de care sufera inca de acum cativa ani: malarie. Aceasta este insa munca pe care trebuie sa o depuna pentru a supravietui.
De asemenea, adevarul este ca pentru a supravietui, unii copii au grija de alti copii.
Acesta este si cazul lui Vishal Singh, de sase ani, care trebuie sa aiba grija o fetita, in timp ce mama ei este plecata sa lucreze in mahalaua Kusum Pahari din sudul Delhi, India.
Atunci cand Vishal nu lucreaza sau nu are alte lucruri de facut, merge la scoala de copii din mahalaua Kusum Pahari. Scoala este insa o institutie amenajata in aer liber. Nu are curent, toalete, iar elevii nu au carti.
Taxa de scolarizare este de doua rupii pe saptamana, dar niciun copil nu renunta sa vina la scoala, chiar si atunci cand nu are bani sa plateasca taxa. Atunci cand poate, Vishal merge la scoala, alaturi de alti 600 de copii din mahala.
Copii din intreaga lume lucreaza pentru a-si ajuta familiile. In unele cazuri, ei renunta la scoala, pentru a face orice pot, ca sa mai stranga cativa banuti. Ninankor Gmafu, de sase ani, lucreaza impreuna cu tatal sau. Indiferent daca ploua sau nu, el paste vacile in Ghana, in Africa de Vest. Cu toate ca viseaza sa mearga si el la scoala, sansa ca acest lucru sa se intample este destul de mica.
Surse: www.huffingtonpost.com