Se pare că neîndemânarea mamelor după naștere are o explicație științifică. Așa-numitul „creier de bebeluș" este o condiție pe care proaspăta mămică o experimentează timp de 2 ani de la naștere. Conform cercetărilor, materia cenușie din creierul mamei suferă modificări în timpul nașterii pentru ca mămica să se pregătească pentru provocările rolului de mamă.
Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au supus testelor 25 de femei care au devenit mame pentru prima dată. Le-au supus testelor înainte de a rămâne însărcinate, în timpul sarcinii și după doi ani de la venirea pe lume a bebelușului. Așa au ajuns la concluzia că materia cenușie din creierul lor a suferit modificări de volum, în zonele ce sunt destinate empatiei, relaționării și înțelegerii celor din jur. Conform specialiștilor, aceasta este modalitatea creierului de a se adapta noii etape.
"Nu ne dorim să spunem că prin sarcină "îți pierzi creierul".Nu este un lucru rău pierderea din volum a materiei cenușii, mai ales dacă aduce beneficii asupra legăturii mamă-copil", a declarat cercetătorul Pam Belluck.
Deși specialiștii nu pot spune exact de ce apare acest proces la nivelul creierului, au descoperit în timpul testelor post partum că acele zone "afectate" aveau activitate neurologică mai mare în momentul în care mamelor li se arătau imagini cu bebelușii lor. Mai mult decât atât, mamele cu cel mai mare volum de materie cenușie redus s-au dovedit a fi mai atașate de bebelușii lor.
Surse: sciencealert.com, bbc.com, mirror.co.uk.