Nimeni nu s-ar fi gândit că Sars-CoV-2 ar putea face victime și în rândul animalelor. Ei bine, animalele de companie pot fi și ele infectate cu noul coronavirus, în special pisicile și dihorii; câinii, porcii, gâinile și rațele nu sunt vulnerabile.
Cercetătorii au descoperit asta în urma unui studiu, prin care au introdus virusul prin gura și nasul animalelor pentru a vedea cum reacționează organismul și cât de repede se răspândește în corp. Astfel, au descoperit că în cazul pisicilor și dihorilor coronavirusul s-a dezvoltat la nivelul căilor respiratorii superioare, dar nu a afectat plămânii. Asta nu este tot!
Conform rezultatelor, pisicile pot fi contaminate și prin aer, iar cele mai sensibile sunt pisicile bătrâne și felinele, dovada clară fiind tigrul de la grădina zoologică din Bronx testat pozitiv cu noul coronavirus. Din câte se pare, a fost infectat de un îngrijitor asimptomatic; la scurt timp au fost descoperite alte șase feline cu simptome ușoare de Sars-CoV-2.
Desigur, apare întrebarea “animalele de companie pot infecta oamenii”? Cercetătorii de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA nu au găsit dovezi clare care să ateste faptul că animalele infectează oamenii. Totuși, să nu uităm că virusul a fost pentru prima dată descoperit la animale, mai exact la liliecii din Wuhan, și apoi a fost transmis oamenilor.
Astfel, deținătorii de animale de companie trebuie să le protejeze în timpul pandemie. Este necesar un contact minim, pe cât posibil fără îmbrățișări și dormit împreună. De asemenea, în cazul persoanelor testate pozitiv, interacțiunea cu animalele trebuie făcută de un alt membru al familiei. Igiena este în continuare foarte importantă; spălatul pe mâini este esențial chiar dacă ești bolnav sau nu.
Surse: inverse.com, science.sciencemag.org, abcnews.go.com.