În cadrul concertului din 30 iunie, vocile emblematice ale membrilor Corului Madrigal vor răsuna pe aceeași scenă alături de glasurile reunite ale unui cor format din 25 de copii din cadrul Programului Național Cantus Mundi, selectați pentru a promova la nivel internațional mișcarea corală în rândul copiilor și tinerilor. Copiii vor susține un recital de 15 minute sub coordonarea Teodorei Jaworski, membră a celebrului ansamblu și formator Cantus Mundi. Programul Național Cantus Mundi, direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin", este cel mai amplu program de integrare socială prin muzică din România și promovează la nivel național și internațional mișcarea corală în rândul copiilor și tinerilor. Această prezență este prima dintr-o amplă serie de evenimente internaționale în care corurile Cantus Mundi vor fi implicate.
„Concertul acesta face parte din strategia de a extinde Programul Național Cantus Mundi la nivel internațional. Deja avem coruri înscrise din Ungaria și Republica Moldova. Este o experiență importantă, o șansă dată fiecărui copil de a comunica cu ceilalți într-un limbaj în care judecata celuilalt nu mai există. E o aspirație către bine prin care transmitem principiul de a educa cât mai mulți copii în așa fel încât să aibă o bază comună de comunicare - muzica", a declarat Ion Marin, Director de Onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin" și Fondator al Programului Național Cantus Mundi.
Aflat la cea de a XXV-a ediție, Festivalul Internațional de Muzică din Vila Nova de Gaia, Portugalia are loc în perioada 9 iunie - 14 iulie, cu sprijinul Ministerului Culturii - Direcția Generală Arte, Municipalitatea Gaia și Fundația Conservatorului din Regiunea Gaia.
Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin" este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925-2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară". Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin" a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt" la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și prin implicarea voluntară a membrilor acestui cor. După 7 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 800 de coruri. 30.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.