"Diabetul este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentratiei glucozei in sange (hiperglicemie) si dezechilibrarea metabolismului. Acest studiu scoate la iveala un beneficiu al berii pe care nu trebuie sa il ignoram, datorat macro si micronutrientilor din bere, ca si, probabil, nivelului mare de antioxidanti. Ceea ce nu trebuie sa uitam insa este faptul ca efectul benefic al berii, se face simtit exclusiv in cazul in care este consumata in cantitati moderate", afirma Dr. Corina-Aurelia Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Potrivit studiului, un consum moderat de bere combinat cu o dieta mediteraneana bazata pe alimente cum sunt: pestele, fructele, legumele si uleiul de masline, poate avea efecte pozitive in prevenirea si combaterea diabetului. Acest efect este datorat aportului ridicat de vitamine, acid folic, fier si calciu care se regaseste in bere.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.249 de barbati si femei, de peste 57 de ani. In urma lui a reiesit ca cei care beau regulat o cantitate moderata de bere prezinta un risc mai mic de a se imbolnavi de diabet. In plus, acestia au experimentat si alte efecte pozitive, precum scaderea in greutate si minimizarea riscului de a suferi de presiune arteriala crescuta.
"Berea nu afecteaza cresterea in greutate, deoarece nu continute grasimi, si nivelul sau caloric este redus - doar 43 kcal/ 100 ml. Un consum moderat de bere poate fi considerat nutritional si benefic pentru sanatate si organism", completeaza dr. Corina - Aurelia Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie atrag atentia ca un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare.
Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie
Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.
Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.
Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul va finanta anual studii de cercetare in domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta.
Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:
www.beresanatatenutritie.ro.
Membrii fondatori
Corina Aurelia Zugravu, Presedinte, Doctor in Stiinte Medicale, este lector universitar in cadrul Facultatii de Medicina Generala si Farmacie „Dr. Carol Davila" Bucuresti si medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei. Activitatea sa stiintifica si de cercetare s-a concretizat de-a lungul timpului in cinci volume de specialitate si in peste 100 de articole si studii publicate.
Alin Popescu, Secretar General, este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Dr. Carol Davila" Bucuresti (promotia 2000) si este in prezent medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie. Este dublu licentiat in chimie - fizica (1997) si psiho-sociologie (2003), iar de peste 7 ani colaboreaza cu F.R. Rugby, fiind si lector al Academiei Romane de Rugby, din 2004 pana in prezent.
Mihaela Begea este Doctor in Stiinte Ingineresti, asbolventa a Universitatii din Galati, Facultatea de Industrii Alimentare si Tehnica Piscicola, in prezent fiind cercetãtor stiintific gradul I in cadrul ICA Research&Development. Este autor sau coautor al unor carti de specialitate in domeniul maltului si berii si a numeroase articole publicate in reviste de specialitate din industria alimentara sau prezentate in cadrul unor manifestari internationale in domeniu, in domeniile tehnologii si biotehnologii alimentare, calitate si siguranta alimentara, standardizare.