„Chiar si ceea ce consideram noi ca sunt doze mici de cofeina pot avea efecte diferite asupra copiilor in privinta ritmului cardiac si a tensiunii arteriale”, a spus Jennifer Temple.
Studiul „Cardiovascular Responses to Caffeine by Gender and Pubertal Stage” („Raspunsurile cardiovasculare la cofeina, in functie de sex si de stadiul pubertatii”) a fost publicat de catre Jennifer Temple, profesor in cadrul Departamentului de Exercitii si Stiinte ale Nutritiei de la Universitatea Buffalo pe 16 iunie, intr-o editie a ziarului „Pediatrics”.
Pentru cercetarea propriu zisa au fost folositi o suta de adolescenti si pre-adolescenti care au consumat echivalentul aceleiasi cantitati de cofeina dintr-o cana de suc si o cana de cafea. Jumatate dintre subiecti aveau opt, respectiv noua ani, iar ceilalti aveau varste cuprinse intre 15 si 17 ani.
„Cu toate ca din informatiile noastre, acea cantitate de cofeina nu este daunatoare, nu exista niciun beneficiu in a da copiilor cofeina. E posibil ca cei mici sa nu mai poata dormi din cauza cofeinei, lucru care trebuie luat in considerare inainte de a le da aceasta substanta”, a spus Temple.
Cercetatorii au descoperit despre consumul de cofeina ca micsoreaza ritmul cardiac la copiii trecuti de puberate cu aproximativ 3-8 batai pe minut. Baietii au fost insa afectati mai mult decat fetele.
De asemenea, cofeina a stimulat mai mult tensiunea arteriala sistolica la baieti decat la fete.
„Acest lucru arata faptul ca baietii sunt mai sensibili la cofeina decat fetele”, a spus Temple.
Atunci cand fetele consuma cofeina, ritmul cardiac si tensiunea arteriala se modifica mai mult daca fetele sunt la menstruatie. Acest lucru sustine faptul ca maturitatea sexuala schimba reactiile pe care corpul le are la cofeina.
In ceea ce priveste diferentele dintre fetele si baietii de 8 si 9 ani care au consumat cofeina, ele sunt aproape aceleasi.
„Schimbarile hormonale in timpul pubertatii pot juca un rol important in modul in care cofeina actioneaza asupra corpului, dar acest lucru nu este sigur”, a completat Temple.
Ea a mai mentionat ca este nevoie de mai multa cercetare pentru a se determina daca diferentele intre fete si baieti sunt date de dezvoltarea psihica si fizica sau de consumul de cofeina.
Multi experti in domeniu, printre care si Academia Americana de Pediatri descurajeaza consumul de cofeina in randul copiilor si adolescentilor din prisma problemelor cardiovasculare. Studii anterioare au aratat despre consumul de cofeina ca duce la cresterea tensiunii si descreste ritmul cardiac, atat la copii, cat si la adulti.
Doctorul John Higgins, cardiolog american, recomanda ca cei mici sa evite cofeina in totalitate. Cat despre adolescenti, acestia nu ar trebui sa consume mai mult de 100 de miligrame de cafeina pe zi, cantitate care se gaseste de obicei intr-o cana de cafea.
„Parintii ar trebui sa monitorizeze cat suc, bauturi energizante sau cafea beau adolescentii si ar trebui sa-i ajute sa inteleaga ca riscul asociat cu consumul de cofeina este mare”, a precizat doctorul Higgins.
Surse: www.cbsnews.com, consumer.healthday.com, www.webmd.com, www.buffalo.edu