Dacă ne referim la valorile nutriționale, sucurile 100% și mousse-urile sunt similare fructelor și legumelor din care au fost produse. Acestea conțin aproximativ aceeași cantitate de zahăr ca fructele și legumele din care sunt obținute, în plus au același număr de calorii. Fructele și legumele au un conținut diferit de vitamine și minerale, de aceea, unele tipuri de sucuri pot avea un conținut mai mare de vitamina C, precum sucul de portocale. Mousse-urile conțin mai multe fibre benefice pentru funcționarea optimă a organismului.
„Organizația Mondială a Sănătății menționează consumul redus de fructe și legume, ca unul dintre cei zece factori de risc care amenință sănătatea. Cercetările confirmă faptul că o alimentație săracă în fructe și legume poate determina apariția unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, cancerul sau obezitatea. Deși nu putem realiza o corelație directă între consumul unui anumit tip de fructe sau legume și bolile menționate, s-a dovedit faptul că un consum zilnic de astfel de produse reduce riscul apariției unor boli neinfecțioase. În baza acestor observații, se recomandă un consum de cel puțin 400 g de fructe și legume zilnic, împărțite în cinci porții", menționează Șerban Damian, medic de familie, nutriționist sportiv acreditat CIO și expert în cadrul campaniei „Mousse și suc 100% - aici sunt vitaminele istețe!"
Un studiu recent al AIJN indică o creștere a consumul de sucuri de fructe în România. Specialiștii menționeaza că acesta este rezultatul creșterii gradului de conștientizare cu privire la beneficiile sucurilor 100% și a mousse-urilor de fructe și legume și este datorat unor campanii educaționale și de informare desfășurate în ultimii ani. Cu toate acestea, rata de consum este mai mică decât cea recomandata de specialiști - aproximativ 200 ml de suc zilnic. De aceea, este important ca activitățile educaționale să continue.
Una dintre campaniile care are ca scop educația în ceea ce privește obiceiurile alimentare sănătoase, rolul sucurilor 100% și mousse-urilor, dar și importanța consumului de fructe și legume în alimentația zilnică, este campania "Mousse si suc 100% - aici sunt vitaminele istete!". Programul educațional desfășurat în cadrul campaniei este adresat elevilor din clasele pregătitoare și clasele I-IV din școlile primare. Profesorii se pot înscrie în cadrul programului accesând link-ul: http://www.sucsimousse.eu/despre-program-2/ și pot descărca materialele didactice elaborate de experții implicați în program: Antoaneta Firuţa Tacea, Lector universitar dr. în cadrul Facultătii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Catedra de Pedagogie si Şerban Damian, medic de familie şi nutriţionist acreditat IOC. La finalul programului se va organiza un concurs de artă, unde se pot câștiga premii atrăgătoare atât pentru școli (tablă interactivă și proiector), cât și pentru elevi sau profesori.
Oamenii confundă foarte des cunoștințele științifice cu opiniile larg răspândite despre diferite produse, inclusiv despre sucuri. În volumul mare de informații este dificil să le găseşti pe cele adevărate. Să încercăm să stabilim câteva adevăruri despre sucurile 100% și mousse-urile de fructe și legume.
DATE PRIVIND SUCURILE 100% ȘI MOUSSE-URILE DE FRUCTE ȘI LEGUME:
ADEVĂR - SUCURILE NU CONŢIN ZAHĂR ŞI NICI ÎNDULCITORI
În conformitate cu prevederile legii, la sucurile de fructe și de tomate, precum şi sucurile
și mousse-urile 100% nu se poate adăuga zahăr sau alţi îndulcitori. Pot fi adăugate cantități mici de zahăr, din motive de gust, numai la sucurile de legume și la cele mixte, de legume și fructe.
ADEVĂR - SUCUL OBȚINUT DIN SUC CONCENTRAT, UN SUC PE DEPLIN VALOROS
Toate sucurile sunt similare în ceea ce privește valoarea nutritivă. În conformitate cu legea, sucul de fructe obținut din suc concentrat de fructe trebuie să-și mențină proprietățile fizice, chimice, organoleptice și nutriționale care corespund cel puțin cu proprietățile sucurilor obținute direct din fructele din acelaşi soi. De asemenea, nu există datele științifice care ar dovedi că un suc proaspăt stors are o valoare nutrițională mai mare decât cel obținut din suc concentrat.
ADEVĂR - SUCURILE AMBALATE ÎN CARTOANE AU TERMEN LUNG DE CONSUM DATORITĂ
PROCESULUI DE PASTEURIZARE UTILIZAT
Un termen mai îndelungat de consum este asigurat de procesul de pasteurizare, și nu de adaosul de conservanți. La toate sucurile de fructe şi legume pasteurizate şi nepasteurizate, în fiecare tip de ambalaj individual (sticle, ambalaje de carton) în conformitate cu prevederile legii, nu se pot adăuga coloranți și conservanți.
ADEVĂR - SUCURILE SUNT PRODUSE CU ACEEAŞI VALOARE CALORICĂ CA ŞI FRUCTELE
SAU LEGUMELE DIN CARE AU FOST PRODUSE
Sucurile au aceeaşi valoare calorică ca şi fructele şi legumele folosite pentru producţia lor. Valoarea medie calorică a fructelor și a sucurilor obținute din ele este practic aceeași - 40-50 kcal /100 g produs. Valoarea medie calorică a legumelor şi sucurilor 100% obținute din acestea este de 15 - 30 kcal / 100 g produs.
ADEVĂR - SUCURILE SUNT PRODUSE NATURALE
Sucul este un produs puţin prelucrat şi natural obținut din fructe sau legume. În conformitate
cu prevederile legii pentru toate sucurile de fructe și legume ambalate, se interzice adăugarea de coloranți și conservanți. Sucurile sunt bogate în componenţi nutriţionali valoroşi proveniţi din fructe şi legume şi anume: vitamine, săruri minerale, antioxidanți, iar sucurile tulburi și din pulpă conțin, de asemenea, fibre.
Campania „Mousse şi suc 100%! aici sunt vitaminele isteţe" este finanțată de Uniunea Europeană și Polonia, precum şi de Fondul pentru Promovarea Fructelor şi a Legumelor și a membrilor KUPS.
Informaţii suplimentare despre campanie sunt disponibile pe site www.sucsimousse.eu şi pe pagina de Facebook „Trăiește SMART".
Pentru informaţii suplimentare despre vitaminele smart, inclusiv sfaturi despre cum să desenaţi împreună cu copiii voştri fructe şi legume, vizitaţi www.sucsimousse.eu şi pagina de Facebook www.facebook.com/TraiesteSMART.
Asociația Poloneză a Producătorilor de Suc (KUPS) este o organizație non-profit care asociază și integrează producătorii de sucuri, nectaruri și băuturi. Încă din anul 1993, a fost nevoie de numeroase inițiative care vizează reprezentarea și dezvoltarea industriei. Colaborează cu instituțiile științifice interne și externe, cu laboratoarele de cercetare, cu furnizorii intermediarilor şi cu producția. De asemenea, Asociaţia are grijă de consumatori și face eforturi pentru a continua să ofere produse de înaltă calitate. Din acest motiv, în 2002, KUPS a stabilit un sistem de auto-control industrial numit Voluntary Control System of juices and nectars (DSK). În plus, în cadrul operațiunilor sale, KUPS urmărește o serie de activități promoționale și educaționale precum promovarea obiceiurilor pentru o alimentație sănătoasa, inclusiv ideea de a servi 5 porții de legume și fructe, dintre care o porție poate fi înlocuită cu un pahar de suc.
Pentru mai multe informații despre KUPS vizitați: www.kups.org.pl.