Atunci cand facem ceva ce ne face placere, cand mancam felul preferat de mancare, spre exemplu, aria ventrala tegmentala (o acumulare neuronala) transmite, prin intermediul dopaminei, semnale catre o portiune a creierului numita nucleus accumbens. Nucleus accumbens este portiunea din creier care ne dicteaza deciziile legate de nevoile primare.
In urma cu 15 ani se estima ca americanul tipic consuma in jur de 22 de lingurite de zahar in fiecare zi, fie adaugat in bautura, fie procesat in alimente ca agent de conservare sau agent aromatizator. Aceste adaosuri sunt periculoase, si de cele mai multe ori, provoaca dependenta, schimband schemele neuro-comportamentale si procesele chimice din interiorul creierului. Acesta este si cazul zaharului.
Zaharul, un drog accesibil
Asemanator drogurilor, zaharul creste concentratia de dopamina din regiunile limbice, la nivelul nucleus accumbens. Consumul excesiv de zahar determina cresterea nivelului de dopamina, iar dupa o luna de consum zilnic, structura creierului se modifica, adaptandu-se cresterii progresive de dopamina.
Studiile efectuate pe soareci au demonstrat ca exista simptome de sevraj atunci cand se renunta la zahar. Intr-un studiu efectuat in 2002 la Universitatea Princeton a aratat ca la soarecii la care s-a oprit brusc administrarea de zaharuri au aparut probleme de natura fizica, precum tremuratul incontrolabil si clantanitul dintilor.
Consumat in cantitati ridicate, zaharul devine dintr-o substanta care ne ofera placere si energie, un adevarat "ucigas", responsabil pentru afectiuni precum diabet, dementa, boli cardiovasculare sau afectiuni ale ficatului.
Sevrajul provocat de zahar poate conduce pentru o perioada scurta la mancatul excesiv pentru a inlocui lipsa acestei substante iar renuntarea definitiva la zahar este un proces destul de complicat. Chiar si asa, reducerea consumului de zahar sau chiar eliminarea lui definitiva stabilizeaza procesele chimice din creier si conduce catre adoptarea unui stil alimentar mult mai sanatos pe termen lung.
Surse: mashable.com, saptamanamedicala.ro, mentalhealthdaily.com;