Când se redeschid școlile și grădinițele
Şcolile şi grădiniţele urmează să se redeschidă, cu prezență fizică, abia după ce rata de infectare cu COVID-19 va scădea sub pragul de 6 la mie.
Potrivit programului de Guvernare al Cabinetului Ciucă, depus în Parlament sâmbătă, „în situația în care incidența cumulată la 14 zile la nivel național este mai mare de 3 și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, se vor adopta măsuri de relaxare ce vor permite reluarea unor activități și creșterea numărului de participanți la acestea, astfel:
a) Reluarea activităților care impun prezența fizică în unitățile de învățământ și desfășurarea acestora în conformitate cu scenariile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății”.
În același timp, Ministrul Educației a anunțat că zilele de vacanță impusă din perioada 25 octombrie- 5 noiembrie se vor recupera în perioada 3-14 ianuarie 2022, astfel că semestrul I se va încheia pe 14 ianuarie 2022.
Aceste precizări vin în contextul în care atât ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cât și alți oficiali, printre care și secretarul de stat Raed Arafat, au refuzat să dezvăluie care sunt ipotezele concrete în privința școlilor. Cîmpeanu și secretarul de stat în Educație, Sorin Ion, au declarat, vineri, că varianta desfășurării școlii online ar fi ultima aleasă pentru continuarea cursurilor din dată de 8 noiembrie, când cei mici ar trebui să revină în bănci.
Directorul INSP: „Nu am dat nicio recomandare în privința închiderii școlilor. Nu există studii care arată că trimiterea elevilor în vacanță reduce mobilitatea”
Zilele trecute, în cadrul unei conferințe de presă, Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică, a declarat că nu a dat nicio recomandare în privința închiderii școlilor și că nu există studii care să arate că trimiterea elevilor în vacanță ar reduce mobilitatea populației. Explicația a fost dată în contextul în care decizia de închidere a școlilor a fost motivată de autorități prin faptul că s-ar reduce mobilitatea populației.
„Noi nu am dat nicio recomandare în privinţa şcolilor, nu am avut această temă. Există studii care arată că, în momentul în care copiii sunt liberi să circule trebuie implementate alte tipuri de restricţii concomitent astfel încât să nu se mute din şcoală în alte locaţii.
De aceea, există studii care arată că şcoala trebuie să funcţioneze fizic concomitent cu introducerea restricţionării celorlalte activităţi care să favorizeze şcoala fizic şi evident cu testare. Există studii care vin şi spun că trebuie evitate activităţile transferate din şcoală în alte locaţii. Adică, dacă sunt în vacanţă, să nu poată să meargă în alte locaţii în care să se aglomereze la fel că în clasă”, afirmat Adriana Pistol, citată de News.ro.
În momentul închiderii școlilor, pe 22 octombrie, incidența la nivel național era de 9,71 la mie. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, pe 30 octombrie, media ratei de infectare la nivel național era, pentru ultimele 14 zile, de 10,07 cazuri la mia de locuitori. Cele mai mari rate de infectare erau în Ilfov și București.
- Surse: edupedu.ro, news.ro
Surse foto: istockphoto.com