Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, micuții de la o școală din București au fost întâmpinați cu câte o punguță de dulciuri. Toate bune și frumoase, până la punctul în care s-a descoperit faptul că dulciurile erau expirate. Pe un grup de WhatsApp al părinților s-a sesizat această neregulă, după ce una dintre mămici a desprins o etichetă cu data de expirare lipită peste data de expirare inițială. Apoi informația a devenit publică după ce mai mulți părinți au postat pe Facebook detalii despre situația apărută.
Căutând răspunsuri, s-a dovedit faptul că dulciurile au intrat în țară cu certificat de conformitate: „Nu au legatura nici cu cei care au avut bune intentii de a face un gest frumos fata de copiii din comunitate, iar eu ma numar printre ei. Evident ca am luat legatura cu cei de la care au fost cumparate si ne au dat asigurari ca exportatorul bulgar a facut modificarea pe ambalaj (fusesera pretiparite pentru alt lot), iar produsele au intrat in tara cu certificat de conformitate.”, declară unul dintre organizatori. „Eu apreciez că primaria este un sprijin pentru școală. Știu că an de an fac surprize copiilor, cel puțin la clasele mici dar tu ce ai face când copilul tau vine acasă de la școală cu bomboane expirate primite cadou?” - îi răspunde unul dintre părinți.
La Primăria din Chiajna situația se află într-o alertă maximă, ca urmare a faptului că părinții continuă să facă sesizări: „Astazi s-a petrecut un eveniment extrem de nefericit. În pachetele pregatite cu ocazia Craciunului pentru cei mici a existat și un produs cu termenul de garantie prelungit. Din păcate nu am știut acest lucru în momentul în care pachetele au fost procurate. L-am întrebat pe cel care a livrat acest produs și ne-a spus că si el la randul lui le-a achiziționat din Bulgaria, ca i-a fost dat un certificat de conformitate care atesta ca totul este în regulă și că producătorul bulgar a facut aceste modificări încă din fabrica. Ne cerem scuze pentru acest lucru. Un gest frumos s-a transformat din păcate din cauza unor oameni meschini. Vreau să vă asigur de toată disponibilitatea mea în descurcarea ițelor acestui incident cu implicații emoționale majore atunci când vine vorba de copiii noștri. Le-am solicitat celor de la care au fost cumpărate aceste ciocolate lămuriri și mi-au transmis certificatul de conformitate al produsului pe care îl inserez în fotografie”, declară Petre Anghel, City managgerul comunei Chiajna. Pe de altă parte, în unele familii se pare că situația nu stă chiar atât de dramatic precum ne-am imagina. În vreme ce majoritatea părinților reacționează negativ cu privire la evenimentul petrecut, există și o bună parte care consideră că se face prea mult scandal, pentru un nimic. Da, ciocolata se poate consuma și după data expirării, dar oare chiar este în regulă să oferim copiilor produse expirate, în mod intenționat?
„Gestul a fost intradevar mai mult decat dragut! Si da, am vazut ca sunt expirate,dar personal am mancat una si nu a fst deloc rea la gust! Daca se facea cu buna stiinta,atunci era o probl”, menționează una dintre mămici într-un comentariu.
„Din păcate, astăzi și copilul meu a mâncat din ciocolata primită. Dar sa nu fim absurzi...ciocolata este un aliment care poate fi consumat chiar și după data expirării.M-am mai liniștit după ce m-am informat și am consumat ce mai rămăsese”, întărește ideea un tătic.
În concluzie, copiii noștri primesc dulciuri expirate, iar noi ne bucurăm de gestul frumos, închizând ochii la cel mai important detaliu. Are poporul român o vorbă veche: „Calul de dar, nu se caută la dinți”, dar totuși produsele de consum ar fi bine „să se caute” la data expirării. Nu de alta, dar ajungem să încurajăm procese de-a dreptul nesănătoase și în cele din urmă tot noi ieșim șifonați la final, sau în cazul de față, copiii noștri. În plus, mă mai întreb un lucru: Dacă eu nu îi dau copilului meu produse expirate, atunci de ce aș accepta să îi ofere Primăria?
Sursa: facebook.com
Surse foto: facebook.com