Discutia din jurul termenului de avort de 24 de saptamani a fost dintotdeauna una controversata. Neonatologul Martin Ward Platt, de la Spitalul din Newcastle crede ca noul termen de 22-23 de saptamani indica mai multe sanse de supravietuire decat se credea pana recent.
"Conversatiile pe care le avem cu parintii sunt total diferite fata de cele pe care le aveam acum 10 ani. Termenul de 23 este "noul 24", asa ca de multe ori parintii se hotarasc sa mearga mai departe.", afirma Platt.
Rezultatele statisticilor desfasurate la nivel national indica un procentaj de 30% rata de supravietuire la bebelusii nascuti sub 24 de saptamani.
In ceea ce priveste numarul de avorturi, cifra se invarte in jurul a 560 de astfel de proceduri, realizate la 22-23 de saptamani de sarcina. Datele colectate de la 25 de spitale din tara arata ca aproximativ 120 de bebelusi, intr-o perioada de 5 ani, au supravietuit nasterii la 23 de saptamani.
Mark Bhagwandin, reprezentantul Asociatiei Pro Life, a afirmat ca asociatia a facut presiuni in ultimul timp pentru schimbarea termenului pentru avort.
"Cei mai multi bebelusi nascuti la 24 de saptamani supravietuiesc. Asta este limita pentru avort in momentul de fata. Nu exista niciun motiv pentru care medicii ar trebui sa avorteze copii nascuti la 24 de saptamani in acelasi spital in care incearca sa salveze bebelusi nascuti la 24 de saptamani." , afirma Mark.
Fiona Bruce, membru in Parlamentul Britanic, a declarat: "Daca un bebelus se naste viu, indiferent la cate saptamani, medicii ar trebui sa faca tot ce le sta in putinta pentru a salva viata bebelusului."
Din nefericire, nu toate spitalele din tara au aceeasi politica. Unele aleg sa resusciteze doar bebelusii nascuti dupa 24 de saptamani.
Peter Saunders, medic si membru al unei asociatii crestine, a mentionat: "Daca exista o sansa ca un bebelus sa supravietuiasca, fara ca resuscitarea sa-l afecteze, avem o datorie fata de fiecare bebelus sa-i acordam dreptul la viata."
Sursa:dailymail.co.uk