„Ordonanța de Urgență care prevede modificarea unor acte normative vizează modificarea art. 58 din Legea Educației Naționale, mai exact, prin excepție de la aliniatul 4, art. 58, în semestrul doi al acestui an școlar suma de 30 de milioane de euro va avea ca destinație exclusivă derularea și plata orelor remediale. Plata se va face către școli într-un cuantum de 0,4 ISR, 200 de lei/lună pentru fiecare elev cuprins în grupul țintă”, a declarat miercuri ministrul Sorin Cîmpeanu.
Astfel, profesorii vor primi în plus 200 de lei pentru fiecare elev in învățământul primar și gimnazial cu care recuperează din materie. Elevii care vor intra în programul de recuperare a materiei, vor sta peste program sau în weekend alături de profesori sau învățători. Acești elevi vor fi stabiliți de fiecare școală, dintre cei care nu au putut învăța online și cei care sunt în risc de a rămâne cu mediile neîncheiate. "În grupul țintă vor fi cuprinși elevii care au înregistrat dificultăți cu privire la procesul de învățare online, din cauza accesului dificil la internet, la echipamente IT, de asemenea elevii aflați în situația de risc cu privire la neîncheierea situației școlare pe primul semestru", a adăugat Cîmpeanu.
Citește și:
- Ghidul de reguli pentru redeschiderea şcolilor pe 8 februarie: condiții stricte pentru elevi și profesori
- Lista localităților în care se vor deschide școlile în 8 februarie
- 5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie
Ministrul Educației a subliniat că se va renunța definitiv la scenariul hibrid care presupunea alternanță cu prezență fizică și online. S-a dovedit a fi ineficient din perspectivă educațională și este cauza celor mai mari pierderi în predare. Vor exista și excepții. ”Elevii cu contraindicații medicale, elevii care au aparținători în familie cu vulnerabilități, elevii care prezintă simptome specifice în anumite zile vor fi excepția. De asemenea profesorii cu vulnerabilități medicale și profesorii care au simptome nu se vor prezenta în comunitate”, a transmis ministrul.
Încă nu se știe cum se vor desfășura orele remediale și care vor fi criteriile exacte prin care profesorii și elevii vor primi aprobare pentru acestea. Cert este că la un simplu calcul, conform detaliilor oferite de ministrul edcației săptămâna trecută, vedem că un profesor ar urma să primească 100 de lei pe oră brut, adică 500 de lei pe săptămână, în medie, respectiv 2.000 de lei pe lună, brut. Calculând pe perioada de 16 săptămâni, propusă de ministrul Educației ca perioadă pentru orele remediale în semestrul II, un cadru didactic ar primi în total 8.000 de lei brut.
Surse: Mediafax, Digi24, EduPedu