Incubatorul nu este deloc o noutate pentru noi, în maternități fiind o practică total obișnuită introducerea micuților în incubatoare, în mod special în cazul nașterilor prematire. Cu toate acestea, țările scandinave au o altă concepție: De ce să ținem bebelușul izolat, într-un incubator, când avem la dispoziție o alternativă mult mai bună: contactul piele pe piele?
Această alternativă este recomandată în detrimentul incubatorului, iar rezultatele au un succes incredibil. O fotografie cu un copilaș alături de tatăl său a devenit virală. Micuțul își ajuta tatăl să practice metoda piele pe piele cu noii născuți ai familiei - o pereche frumoasă de gemeni. Atât tatăl, cât și fiul, au fost surprinși ținând la piept câte un micuț.
Contactul piele pe piele este recunoscut pentru rolul crucial pe care îl joacă în dezvoltarea abilităților cognitive, dezvoltarea limbajului și a competențelor social-emoționale.
Fotografia menționată anterior a fost realizată în anul 2016, în cadrul unui spital din Danemarca și a făcut înconjurul lumii în scurt timp.
„Este extrem de importantă modalitatea în care se nasc bebelușii și la fel de vital este și contactul piele pe piele. Imediat după naștere, este crucial ca nou-născutul să fie așezat pe piept. Micuțul se va simți protejat, va fi încălzit, iar organele sale vitale vor funcționa mult mai bine. Totodată, lui îi va fi extrem de ușor să găsească sânul și ulterior, să realizeze contact vizual cu mămica. De aici înainte, parentingul va deveni extrem de natural și „la îndemână”, iar acest contact este la fel de important în cazul nașterilor prin cezariană și chiar mai important în cazul nou-născuților fragili, născuți prematur”, menționează specialiștii.
Există specialiști care consideră că inclusiv bebelușii extrem de micuți au nevoie ca o dată la ceva timp să fie scoși din incubator și ținuți timp de o oră la piept.
Sursa: healthyfoodhouse.com