Astăzi, în ziua de după Duminica Tomii, ne rugăm pentru cei trecuți în lumea de dincolo. Paștele Morților, sau Paștele Blajinilor are în vedere găsirea liniștii pentru sufletele celor dragi nouă, care ne-au părăsit. Această zi pică în fiecare an în ziua de luni, imediat după Duminica Tomii. Astăzi, 27 aprilie, ne rugăm pentru sufletele morților. Această zi are o simbolistică aparte, iar în anumite zone ale țării preoții sunt chemați pentru a realiza slujbe religioase, care ajută sufletele celor adormiți să găsească fericirea eternă.
Cine sunt ”blajinii”?
Paștele Blajinilor amintește de primii oameni de pe pământ - blajinii, blânzii și milostivii, care erau preocupați de post și rugăciune pentru cei vii - și trăiau doar 30 de zile alături de femeile lor, strict pentru procreație. Ca urmare a faptului că ei nu cunosc data Paștelui, tinerele fete neajunse la pubertate și femeile „iertate” le vestesc Învierea prin intermediul apei, în care aruncă cojile de ouă roșii. Practic, Paștele este singura cale de a comunica cu Blajinii. Aceștia văd cojile o săptămână mai târziu și află că a avut loc Învierea.
În credința ortodoxă, această zi pune accentul și pe serbarea morților, astfel încât, fiecare zonă își are obiceiurile de rememorare a celor dragi, pierduți: se bocesc morții, se duc ofrande pe morminte, se împart pomeni și se întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde.
Rugăciune de Paștele Blajinilor
„Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire!
O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în Rai. La această pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic: <O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și va mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să va văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, că să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci!
Amin”.
Astăzi, cu ocazia Paștelui Morților, nu ai voie să:
- 1. Nu uitați de copiii nebotezați sau avortați: rugați-vă și pentru sufletele lor și pomeniți-i!
- 2. Nu coaceți și nu spălați haine astăzi! Se spune că în această zi sfântă nu avem voie nici să batem covoare, pentru a nu-i speria pe Blajinii întorși astăzi pe pământ pentru a se ruga pentru noi, cu zgomotul.
- 3. Nu uitați să împărțiți ouă roșii celor necăjiți, în mod special copiilor.
- 4. Nu îi vorbiți de rău pe cei care s-au dus în lumea de dincolo, chiar dacă ați avut neînțelegeri!
Surse: newsbuzau.ro, a1.ro
Surse foto: istockphoto.com