În urma decesului a 3 persoane din cauza meningitei în ultima săptămână din luna decembrie a anului trecut, experții în sănătate publică din Irlanda avertizează părinții să se asigure de faptul că micuții lor au fost vaccinați cu vaccinul antimeningococic. Autoritățile au intrat în alertă după ce în perioada menționată au fost înregistrate 11 cazuri de meningită, pe parcursul anului 2018 fiind semnalate 89 de cazuri de îmbolnăvire, cu 13 în plus față de anul 2017. În Irlanda a fost sesizată o altă tendință îngrijorătoare: numărul bebelușilor și copiilor mici, vaccinați contra meningitei, este în scădere.
Medicii irlandezi au explicat că meningita apare în lunile în care este și sezon de gripă sau aceasta survine după finalizarea intervalelor cu epidemie de gripă, fiind legată de scăderea imunității. Simptomele caracteristice meningitei sunt similare altor afecțiuni (sunt similare și cu manifestările gripei), remarcându-se prin apariția febrei, vărsăturilor, crampelor abdominale severe. În cazul unei forme mai rare de meningită, poate să apară o erupție cutanată. Aceasta poate fi de culoare roz sau asemănătoare unor vânătăi.
Specialiștii precizează faptul că meningita se poate răspândi cu ușurință, putând să fie transmisă de către persoane care nu știu că sunt purtătoare ale infecției. Ea poate să evolueze foarte rapid și să creeze complicații. Sfatul lor este ca oricine are simptomele clasice (diaree, febră, vărsături) să se prezinte urgent la medic pentru că timpul este critic în gestionarea acestei boli.
În România există vaccin împotriva meningitei în schema de vaccinare obligatorie a copiilor: este vorba despre vaccinul împotriva meningitei apărute din cauza bacteriei Haemophilus influenzae de tip B (Hib).
Pentru adulți, sunt disponibile vaccinurile antimeningococic de tipul A și C sau cel antipneumococic, care oferă și el protecție contra unor forme de meningită bacteriană.
În anul 2018, în țară au existat și cazuri de meningită provocată de infecția cu virus West-Nile, transmisă prin înțepăturile de țânțar. Simptomele sale sunt asemănătoare cu cele ale virozelor (dureri de cap, dureri musculare, febră, vărsături).
Datele furnizate Ministerului Sănătății de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile au arătat că în perioada mai-octombrie 2018 s-au înregistrat peste 2000 de cazuri cu această formă de meningită. Printre acestea au intervenit, pentru perioada menționată, 38 de decese.
Surse:
www.breakingnews.ie, www.irishtimes.com, www.irishexaminer.com, www.doctorulzilei.ro, www.economica.net