Copiii pot suferi pierderi de auz in timp, din cauze diverse precum infectii, traumatisme, tratamente cu substante ototoxice sau expuneri la zgomote puternice, studiile relevand ca numarul celor care incep sa aiba probleme din cauza zgomotului este in crestere.
Este recomandat ca auzul fiecarui copil sa fie testat inca din primele luni de viata, deoarece, daca deficienta de auz nu este detectata la timp, pot aparea intarzieri in dezvoltarea limbajului, sau chiar lipsa completa a acestuia. Specialistii Audio-Optica avertizeaza ca acest fapt este foarte grav, tinand cont de ponderea auzului in dezvoltarea psiho-mentala a copiilor.
|
Insa, exista si hipoacuzii genetice usoare sau medii, care ii permit copilului sa-si dezvolte limbajul, dar care se pot accentua in timp. „Un copil hipoacuzic nu isi da seama ca nu aude. El pur si simplu reactioneaza mai greu sau nu rectioneaza deloc atunci cand ceilalti ii vorbesc, pare distrat, neatent si nu se integreaza in mediul in care isi desfasoara in mod obisnuit activitatea," explica Gabriela Ciorbea, medic ORL la clinica Audio-Optica.
Progresul tehnologic inregistrat in ultimii ani le ofera copiilor cu diferite grade de hipoacuzie sansa sa fie inclusi intr-un sistem normal de invatamant. Potrivit medicului clinicii Audio-Optica, „daca un copil hipoacuzic este bine ingrijit si sustinut, el poate avea o viata normala, dupa ce incepe sa utilizeze aparatul auditiv corespunzator."
|
Identificarea din timp a unei probleme de auz ofera parintilor posibilitatea de a alege solutia ideala pentru copilul lor. Pentru copiii hipoacuzici exista dispozitive de marimi speciale, adaptate nevoilor lor, precum protezele elvetiene Bernafon XTREME, care sunt construite sa reziste la uzura, permitandu-i copilului sa isi desfasoare in mod firesc activitatea.
In plus, acest tip de aparate beneficiaza de tehnologie digitala, adaptata special nevoilor copilului atunci cand acesta este la scoala, care permite ca vocea profesorului sa fie difuzata direct in proteza auditiva, cu impact minim din partea zgomotului de fond. In acest fel, se pot pune bazele deprinderii corespunzatoare a limbajului si a unei dezvoltari psihice armonioase.
Audio-Optica este singura companie din Romania ce ofera pacientilor un sistem integrat de servicii de sanatate pentru auz, utilizand tehnologii superioare de origine elvetiana. Audio-Optica si-a adaptat serviciile pentru copii, consultatiile realizandu-se intr-o atmosfera placuta, de poveste. Clinica pentru copii, din Bucuresti, dispune de cabinete medicale, amenajate special pentru nevoile copiilor, metodele de investigare realizandu-se prin joc.
|