Când apare pilula conceptivă pentru bărbați?
Cercetătorii de la Universitatea Minnesota din Statele Unite au anunţat că au dezvoltat o pilulă contraceptivă masculină cu o eficacitate de 99% în testele realizate pe şoareci, care nu a provocat efecte secundare vizibile şi ar putea fi testată pe oameni până la sfârşitul acestui an! Aceste rezultate, care urmează să fie prezentate în conferinţa din primăvară a Societăţii americane de chimie, marchează o etapă importantă în evoluția contracepției masculine! Cercetările în acest sens datează încă din anul 1960, de când a fost autorizată prima formă de contracepție hormonală pentru femei.
Încercările anterioare de a crea o pilulă contraceptivă pentru bărbați au vizat testosteronul, hormonul sexual masculin, dar aceste eforturi au fost împiedicate de efecte secundare precum creşteri în greutate, episoade de depresie şi creşterea nivelului de colesterol, care cauzează o creştere a riscului de apariţie a bolilor cardiace. Astfel, cercetătorii din spatele acestui noi studiu au încercat să dezvolte o pilulă fără hormoni:
„Se știe de foarte mult timp că privarea șoarecilor masculi de vitamina A [îi face] să devină infertili”, spune unul dintre autorii studiului. Acesta a fost indiciul care i-a condus pe cercetători la compusul YCT529. Dar găsirea acelui compus nu a fost o sarcină ușoară, deoarece organismul folosește vitamina A în diferitele sale forme pentru tot felul de sarcini esențiale, cum ar fi construirea de celule albe din sânge și reconstrucția oaselor.
Cercetările anterioare i-au determinat pe cercetători să se concentreze asupra unei forme specifice de vitamina A care este esențială pentru creșterea și dezvoltarea celulelor și a embrionilor, numită acid retinoic. Se pare că oamenii au trei tipuri de receptori ai acidului retinoic (RAR). Cercetătorii găsiseră deja un compus care le blochează pe toate trei, dar cercetătorii au vrut să afle dacă ar putea să-și restrângă atenția (și să limiteze riscul de efecte secundare) vizând doar receptorii care sunt de fapt responsabili pentru fertilitate.
Administrat pe cale orală şoarecilor masculi timp de patru săptămâni, compusul YCT529 a redus drastic producţia de spermatozoizi şi a avut o eficacitate de 99% în prevenirea sarcinilor, fără să fie observate efecte secundare. Mai mult decât atât, la şase săptămâni după oprirea administrării de YCT529, şoarecii au putut din nou să procreeze.
Echipa de la Universitatea Minnesota, finanţată de Național Institutes of Health (NIH) şi ONG-ul Male Contraceptive Inițiative, colaborează cu compania YourChoice Therapeutics pentru a începe studiile clinice pe oameni în a doua jumătate a anului 2022. Comcercializarea este prevăzută peste cinci ani.
- Surse: interestingengineering.com, vice.com, agerpres.ro, adevărul.ro, hotnews.ro
Surse foto: istockphoto.com