Conform datelor prezentate, toți copiii din cele două spitale din Bihar care au ajuns acolo au avut simptome ale Sindromului Encefalitei Acute și niveluri scăzute ale zahărului în sânge. Alți 40 de copii au fost internați în ultimele zile cu aceleași manifestări.
Experții spun că decesul copiilor a fost determinat de consumul de litchi și că numărul de victime este mai mare în lunile de vară, când este sezonul acestui fruct exotic. În India astfel de cazuri au fost înregistrate încă din 1995, anul trecut având loc 40 de decese.
În anul 2014 au fost semnalate 150 de decese după consumul de litchi, din 2010 și până acum autoritățile indiene dezvăluind că 398 de copii au murit din cauza Sindromului Encefalitei Acute.
Având în vedere decesele din India și din alte țări în care se cultivă litchi (Cum ar fi Bangladesh și Vietnam), cercetătorii americani au realizat un studiu , pe care l-au publicat în anul 2017. Concluzia acestuia a fost că litchi conține o substanță toxică și aminoacizi care provoacă scăderi bruște ale nivelului de zahăr din sânge, în funcție de gradul de coacere al fructului, de cantitatea consumată și dacă a fost consumat pe stomacul gol sau nu.
Experții indieni vorbesc despre faptul că sunt afectați de consumul de litchi în special copiii care nu mănâncă pe timpul zilei și se duc la culcare după ce mănâncă litchi căzut pe jos.
În prezent se vorbește despre necesitatea continuării cercetărilor privind efectele litchi asupra organismului, în condițiile în care 1/3 dintre acestea presupun apariția de convulsii și o stare mentală alterată.
Citește și: Totul despre encefalita
Surse:
www.dailymail.co.uk, www.en.protothema.gr, www.rt.com
Surse poze:
www.pixabay.com