„Legătura pe care am recomandat-o şi o recomand este medicul de familie. Formele asimptomatice sau uşor simptomatice pe care le prezintă copiii sunt cele care trebuie gestionate prudent. Sunt protocoale, sunt tratamente pentru fiecare caz în parte, pentru fiecare grupă de vârstă şi pentru fiecare mod de manifestare. Recomand în continuare... prevenţia nu se face printr-un antibiotic dat de acasă de părinţi. Evaluarea se face de un medic de familie. Fiecare dintre copii se află în evidenţa unui medic de familie. Haideţi să luăm legătura cu medicul de familie, mai ales că avem o ordonanţă care spune că asimptomaticul sau simptomaticul fără comorbidităţi este cel care intră în monitorizarea medicului de familie. Cred că primul moment ar trebui să fie acea monitorizare, luare în evidenţa medicului de familie şi tratament în consecinţă", a declarat Nelu Tătaru.
Crește numărul de infectări în rândul copiilor!
Ministrul Sănătății a mai anunțat că a început să crească numărul de infectari cu SARS-COV-2 și în rândul copiilor. „Dacă la începutul acestei pandemii spuneam că patologia la copii este foarte rară, patologia de la 0 la 19 ani era cam 6,5% din totalul de infectaţi, acum vedem că şi la 0-9 ani sau şi la 10-19 ani avem o creştere", a declarat Nelu Tătaru. Creșterea este de 10% și nu se oprește, pe zi ce trece tot mai mulți copii sunt diagnosticați, iar la nivel național sunt internați 241 de copii. Mulți medici pediatri sunt speriați de numărul de cazuri de Covid-29 la copii, care crește pe zi ce trece.
”Colegi pediatri si familiști, voi câți copii pozitivi cu sarcov2 monitorizați la domiciliu aveți? Mie îmi bârâie telefonul de dimineață. E cea mai neagră duminică din această pandemie până acum ...”, scrie Dr. Irina Costache pe contul ei de Facebook.
De altfel, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, o fetiță de doar 4 ani se află printre cei 130 de pacienți cu COVID-19 care și-au pierdut viața, în ultimele 48 de ore. Fetița era internată într-un spital din Iași și avea comorbidități, inclusiv imunodeficiență celulară. Cea mai tânără victimă a COVID-19 din România, însă, este un bebeluș de 4 luni, care a decedat la finalul lunii octombrie. Copilul avea mai multe comorbidități accentuate, potrivit precizărilor Grupului de Comunicare Strategică.
Până în prezent, cinci copii români au fost răpuşi de Covid și alţi opt sunt internaţi la terapie intensivă. Printre ei şi o adolescentă de 14 ani, care a fost infectată de o rudă venită în vizită și care a ajuns la spitalul de pediatrie din Galaţi, pentru că în București nu mai erau locuri la ATI. Starea ei este gravă, cu plămânii afectați în proporție de 70%. Pentru astfel de cazuri grave, în spitalele de pediatrie sunt rezervate 63 de paturi cu ventilatoare. Zece dintre ele sunt în Bucureşti, la spitalele Grigore Alexandrescu, Victor Gomoiu şi Marie Curie.
Surse: dcnews.ro, newsweek.ro, hotnews.ro
Surse foto: istockphoto.com