Sunt uleiurile esențiale sigure pentru copii?
Uleiurile esențiale au proprietăți extraordinare pentru copii, ajutând la ameliorarea celor mai diverse nevoi și probleme, cum ar fi colicile, somnul neliniștit, febra, senzația de greață, stresul, anxietatea etc. Pot fi folosite atât pentru copiii mai mari, cât și pentru bebeluși, însă este important să ținem cont de câteva aspecte când vine vorba de utilizarea lor.
De plidă, uleiurile esențiale pot fi folosite în siguranță la copii doar după vârsta de 3 luni și nu ar trebui aplicate niciodată nediluate pe pielea bebelușilor și a sugarilor. Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, motiv pentru care trebuie diluate întotdeauna cu un ulei purtător, apă distilată sau cu diverse produse de îngrijire, cum ar fi loțiuni, creme etc.
Cantitatea totală de uleiuri esenţiale care să fie folosite va depinde de vârsta copilului tău, de tipul de ulei, de mărimea suprafeţei pielii pe care va fi aplicată şi de scopul în care le vei utiliza. Conform Essential Oil Safety, diluțiile generale recomande pentru copii sunt următoarele:
- 3-24 luni: 0.25%-0.5%;
- 2-6 ani: 1-2%;
- 6-15 ani: 1.5%-3%;
- Peste 15 ani: 2.5%-5%.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru copii
Iată care sunt uleiurile esențiale recomandate în cele mai comune probleme ale micuților! Te sfătuim ca, înainte să le utilizezi, să te documentezi despre fiecare ulei în parte, pentru a vedea care sunt recomandate pentru vârsta copilului tău și în ce cantitate.
Uleiul esenţial de arbore de ceai
Uleiul esenţial de arbore de ceai este unul dintre cele mai indicate pentru cei mici. Are proprietăţi antifungice şi antibacteriene și poate fi folosit pentru tăieturi, arsuri, zgârieturi, muşcături de insecte sau chiar pe post de repelent pentru acestea.
Uleiul esenţial de Muşeţel Roman
Uleiul esenţial de Muşeţel Roman ajută sistemul digestiv și este ideal pentru bebelușii care au colici sau care sunt constipați. Asemenea uleiului esențial de lavandă, cel de mușețel este cunoscut pentru proprietăţile sale calmante, având, în același timp, și efecte antiinflamatoare.
Uleiul esenţial de lavandă
Un al ulei esențial indicat pentru copii este cel de lavandă, întrucât are proprietăţi antivirale şi antibacteriene. Poate fi folosit atât pentru calmare și un somn liniștit, dar și pentru tăieturi, zgârieturi, arsuri solare sau pentru stimularea sistemului imunitar.
Uleiul esenţial de eucalipt
Uleiul esenţial de eucalipt poate fi folosit pentru decongestionare în caz de afecţiuni respiratorii, dar și pentru scăderea febrei. În acelaşi timp, acest ulei deţine proprietăţi antivirale şi antibacteriene, deci poate fi folosit și pentru combaterea tusei și favorizarea expectorației, dar și pentru dezinfectarea rănilor sau pentru a ține insectele la distanță.
Uleiurile esenţiale de citrice
Uleiurile esenţiale de citrice (portocală, grapefruit, mandarină) îmbunătăţesc dispoziţia şi miros minunat. Cu toate acestea, uleiurile de citrice obţinute prin presare nu ar trebui utilizate când urmează expunerea la radiaţiile UV întrucât este posibil să determine arsuri pe piele. Caută, în schimb, uleiuri de citrice obţinute prin distilarea la aburi întrucât acestea nu determină fototoxicitate.
Uleiul esenţial de Lemn de Santal
Uleiul esenţial de Lemn de Santal calmează durerile în gât cauzate de laringite, faringită, durere de gât, amigdalită și ameliorează și durerile de urechi. De asemenea, acest ulei esențial are efecte de calmare în caz de stres sau anxietate.
Așadar, poți folosi în siguranță uleiurile esențiale pentru copilul tău, dacă ții cont de câteva reguli și aspecte importante. Ai grijă ca uleiurile să fie pure, organice și să nu conțină coloranți artificiali, parfumuri, parabeni sau alte substanțe iritante.
Descoperă uleiurile esențiale organice SOiL, care sunt 100% pure, organice, certificate de o autoritate în domeniu – ECOCERT Franța! Uleiurile esențiale SOiL sunt produse dintr-o singură specie de plantă și nu sunt amestecate cu uleiuri din specii diferite ale aceleiași plante. Află mai multe informații despre uleiurile esențiale și utilizarea lor pe site-ul www.soilromania.ro.
Articol realizat cu ajutorul SOiL Aromoterapie.
Surse foto: istockphoto.com