Adevărat sau fals? Uleiurile esențiale pot calma episoadele de febră?

Adevărat sau fals? Uleiurile esențiale pot calma episoadele de febră?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Senzația că îți arde fața, frisoanele, starea generală alterată sunt doar câteva dintre manifestările ce pot însoți febra. Pentru a trece mai ușor peste asemenea stări, poți să recurgi și la remedii naturale utile în diminuarea intensității unora dintre simptomele neplăcute ce sunt provocate de stările febrile. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi ce te poate ajuta în caz de febră și când este neapărat necesar să soliciți ajutor medical. 

Care pot fi cauzele febrei?

Înainte de a afla dacă se poate recurge la uleiuri esențiale în caz de febră, trebuie să știi din ce cauze poate să survină această reacție a organismului. Printre cele mai cunoscute cauze ale febrei se numără:

  • Infecții bacteriene sau virale (de exemplu, cele la nivelul tractului respirator, digestiv, urinar, de la nivelul pielii etc.)
  • Insolațiile
  • Arsurile solare
  • Unele vaccinuri (spre exemplu, febra poate apărea după efectuarea vaccinului antitetanos, antidifteric etc.)
  • Administrarea anumitor medicamente (febra medicamentoasă poate fi reacție după administrarea unui medicament; printre medicamentele ce pot declanșa o asemenea reacție se numără: medicamente imunosupresoare, unele antidepresive, unele antibiotice etc.)
  • Afecțiuni ce presupun inflamații puternice (ca de exemplu artrita reumatoidă)
  • Bolile autoimune (cum ar fi lupusul)
  • Cheagurile de sânge etc.

femeie-care-sta-in-pat-si-se-uita-la-ce-îi-indica-termometrul

Aromaterapia și episoadele de febră

În condițiile în care anumite uleiuri esențiale au proprietăți antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii, de stimulare a funcționării sistemului imunitar, ele sunt utilizate și în caz de febră. Reține însă faptul că ele nu tratează o infecție, nici nu stopează febra, dar contribuie la diminuarea intensității unor simptome ce o acompaniază, ajutându-te să te simți mai bine și să treci mai ușor peste starea generală alterată. 

difuzor-aromaterapie-aflat-pe-o-masuta-in-prim-plan-iar-in-fundal-se-afla-un-barbat-pe-canapea-ce-se-uita-la-un-termometru-si-care-are-alaturi-un-catel

Iată câteva exemple de uleiuri esențiale ce se folosesc de obicei și pentru simptomele generate de febră:

Uleiul esențial de arbore de ceai (tea tree)

Este un ulei esențial ce este binevenit în caz de febră datorită proprietăților sale antivirale și antibacteriene. De pildă, un studiu in vitro a dovedit că uleiul esențial de arbore de ceai, prin compuși precum 1,8-cineol și terpinen-4-ol, este capabil să îndepărteze bacterii sau virusuri prezente în aer (de exemplu, virusul gripal).  

În același timp, uleiul esențial de arbore de ceai este de ajutor și pentru că are efecte antiinflamatorii, favorizând diminuarea înroșirii pielii, a inflamației și a durerilor, manifestări ce survin odată cu febra. 

Poți să recurgi la acest ulei esențial pentru febră în acest mod: vei pune 3-4 picături de ulei esențial de arbore de ceai la 1 linguriță de ulei purtător. Te vei masa ușor cu acest amestesc pe umeri, pe frunte și pe gât.

Uleiul esențial de eucalipt

Face parte dintre uleiurile esențiale cu proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale, stimulând totodată sistemul imunitar să lupte mai bine cu infecțiile.   

Printr-o sinteză de studii s-a adus în prim-plan următorul aspect: uleiul esențial de eucalipt este apreciat mai ales pentru capacitatea sa de a ușura simptomele dezagreabile din diverse infecții respiratorii (precum gripe, bronșite, sinuzite), inclusiv când este vorba despre febră. Totodată, studii de laborator au demonstrat că acest ulei susține corpul în contracararea infecțiilor virale, bacteriene sau fungice.

Pentru febră, este indicat să se recurgă la uleiul esențial de eucalipt după cum urmează: se vor dilua 1-2 picături de ulei de eucalipt și 1-2 picături de ulei de mentă într-un ulei purtător, iar amestecul va fi aplicat pe spatele tălpilor, pe spatele gâtului sau pe piept.

Atenție! Uleiul esențial de eucalipt nu se va aplica pe față. Dacă vrei să îl folosești pentru febră la copii, cel mai bine este să te consulți mai întâi cu un medic pediatru și cu un specialist în aromaterapie. 

Uleiul esențial de tămâie (Frankincense)

Motivele pentru care uleiul esențial de tămâie poate să contribuie la ameliorarea unor simptome ce țin de febră sunt:

  • Are proprietăți antibacteriene- Un studiu a subliniat faptul că Frankincense are efecte antibacteriene datorită prezenței acidului fenolic, ceea ce va împiedica proliferarea bacteriilor și va scădea riscul de apariție a infecțiilor
  • Are efecte antiinflamatorii- Studiul menționat anterior a arătat și că uleiul esențial Frankincense conține acid boswellic, apt să inhibe producerea de mediatori ai inflamației și de leucotriene (substanțe produse de bazofile, de celulele macrofage, de celulele mastoide, ce sunt implicate în răspunsul imun și în procesele inflamatorii din corp)
  • Stimulează funcționarea sistemului imunitar- Un studiu de laborator, realizat în cadrul Universității Mansoura (Egipt), a ajuns la concluzia că uleiul esențial Frankincense are proprietăți puternice de stimulare a imunității, având impact asupra limfocitelor  

Ca să pui în valoare acest ulei esențial și în caz de febră, poți proceda în oricare dintre aceste moduri:

  • Vei difuza ulei esențial Frankincense de câteva ori pe zi
  • Pune o picătură de ulei esențial pe o cârpă înmuiată în apă călduță pe care o vei așeza pe frunte
  • Vei face o baie călduță cu sare Epsom și cu 3-5 picături de ulei esențial Frankincense

Uleiul esențial de ghimbir

Este vestit pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antibacteriene, de diminuare a durerilor și contribuie la ameliorarea tusei din infecțiile respiratorii. Din acest punct de vedere, o sinteză de studii a evidențiat următorul fapt: uleiul esențial de ghimbir conține compuși ce au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, sprijinind organismul în cazul prezenței unei infecții. 

Dacă te confrunți cu febră, poți să te folosești de aplicații topice pe bază de ulei esențial de ghimbir, diluat însă într-un ulei purtător, astfel încât să elimini riscul de iritații. Cere neapărat sfatul unui specialist dacă intenționezi să-l folosești pentru un copil ce are în jurul vârstei de 2 ani! 

Uleiul esențial de lavandă

Unul dintre cele mai îndrăgite uleiuri esențiale, cel de lavandă își poate dovedi utilitatea și în caz de febră. Principalele motive pentru care ai putea să profiți de efectele sale sunt:

  • Sprijină buna funcționare a sistemului imunitar- Studiile au demonstrat că uleiul esențial de lavandă are efecte pozitive în caz de infecții. De pildă, printr-un studiu in vitro s-a putut sesiza că favorizează activitatea unor celule din componența sistemului imunitar și că în aceste condiții va fi sprijinit procesul de distrugere a bacteriilor. Alt studiu a atras atenția asupra acestui aspect: când se vor inhala aromele uleiului esențial de lavandă și de grapefruit se va susține activitatea imunoglobulinei A (IgA reprezintă anticorpii ce se află în salivă, în lacrimi, în secrețiile de pe tractul respirator, în cele de pe tractul digestiv și de pe cel uro-genital; acești anticorpi au un rol esențial în contracararea agenților patogeni ce ar putea provoca infecții). În cadrul studiului au fost analizate persoane cărora li s-a măsurat nivelul de IgA din salivă înainte și după inhalarea aromei celor două uleiuri esențiale, sesizându-se că acesta era mai ridicat după aromaterapie
  • Induce o stare de bine, de relaxare- Datorită acestui efect, uleiul esențial de lavandă favorizează o stare de calm, ceea ce va duce la reducerea intensității stărilor de agitație, de anxietate ce pot interveni în caz de febră și astfel vei putea să te bucuri și de un somn mai bun. Cu cât vei avea parte de un somn de calitate, cu atât mai mult sistemul imunitar va funcționa mai bine și te vei reface mai rapid în caz de boală

Când este vorba despre febră, uleiul esențial de lavandă poate fi folosit în mai multe moduri:

  • Poate fi difuzat de 2-3 ori pe zi în încăperea în care stai cel mai mult
  • Se pot adăuga 2-3 picături, alături de sare Epsom, pentru o baie călduță, relaxantă
  • Se va efectua un masaj pe tălpi și pe spate cu un amestec format din ulei esențial de lavandă și ulei de cocos

Uleiul esențial de mentă (peppermint)

Dacă vrei să ai la îndemână un ulei esențial care să ofere în sprijin în depășirea stărilor neplăcute ce apar din cauza febrei, poți să apelezi și la cel de mentă. Studiile efectuate de-a lungul timpului au confirmat că uleiul esențial de mentă are proprietăți analgezice, antiinflamatorii și antimicrobiene. De pildă, o sinteză de studii a atras atenția asupra capacității acestui ulei esențial de a avea astfel de efecte în cazul aplicațiilor topice, fiind și un excelent decongestionant. 

Alt argument menit să demonstreze că uleiul esențial de mentă poate fi utilizat și în caz de febră este că, prin prezența compusului mentol, asigură acea răcorire care poate restabili starea de bine când simți că te supraîncălzești din cauza febrei. Printr-un studiu s-a putut vedea că aplicațiile cu un gel de mentă vor duce la senzația de răcire a pielii prin activarea unor receptori și a unor nervi. 

Durerile de cap și starea neplăcută ce însoțesc febra se vor ameliora și dacă vei valorifica uleiul esențial de mentă în oricare dintre aceste moduri:

  • Se va difuza uleiul de 2-3 ori pe zi
  • 1-3 picături de ulei esențial se vor pune în ulei de cocos și te vei masa cu acest amestec pe tălpi și pe ceafă
  • Într-o baie cu sare Epsom se vor pune 2-3 picături de ulei esențial de mentă

Uleiul esențial de scorțișoară

Aroma de scorțișoară generează în scurt timp o stare de bine. Dacă ai la dispoziție ulei esențial de scorțișoară, poți să recurgi la el și în caz de febră. Astfel, în acest ulei se află compuși ce vor inhiba proliferarea unor bacterii ce pot declanșa infecții care vor fi însoțite și de febră. De pildă, printr-un studiu s-a evidențiat faptul că uleiul esențial de scorțișoară, datorită cinamaldehidei, este mai eficient decât alte uleiuri esențiale (cel de cardamom, de cuișoare, de chimen) pentru a inhiba proliferarea unor bacterii periculoase precum E.coli, Salmonella sau Stafilococul auriu. 

În episoadele de febră, uleiul esențial de scorțișoară este de ajutor dacă se folosește conform cu indicațiile de mai jos:

  • Pentru a sprijini organismul să lupte cu infecția- La 1 lingură de ulei purtător se vor adăuga câte 1 picătură de ulei esențial de scorțișoară, ulei esențial de lămâie, de cuișoare și de eucalipt. Amestecul va fi aplicat de 4 ori pe zi pe tălpi
  • Pentru ameliorarea frisoanelor- Într-un vas cu apă călduță vei adăuga ulei esențial de scorțișoară și ulei esențial de mentă. Vei înmuia o bucată de material textil moale în amestecul cu uleiuri esențiale, o vei stoarce bine și îți vei face o compresă călduță pe care o poți aplica pe ceafă sau pe frunte

Uleiul esențial de scorțișoară nu se va folosi în perioada sarcinii!

Indiferent de tipul de ulei esențial pe care îl vei alege în caz de febră, ține seama și de aceste precauții:

  • Înainte să îl folosești, îl vei testa pe piele (vei lăsa un ulei pe piele 24 de ore) pentru a vedea cum reacționezi la el- Dacă apar iritații sau mâncărimi, îl vei evita
  • Nu vei folosi acele uleiuri esențiale ce sunt pe baza unor plante la care ai alergie
  • Nu vei aplica niciodată pe piele un ulei esențial esențial fără să-l diluezi în prealabil într-un ulei purtător
  • Te vei orienta numai spre uleiuri esențiale de înaltă calitate, din surse sigure, așa cum sunt și cele din cadrul soilromania.ro de exemplu (acestea sunt organice 100% și au certificare ECOCERT)

Cum poți utiliza uleiurile esențiale în caz de febră

Poți profita de efectele benefice ale uleiurilor esențiale și pentru febră dacă le vei folosi în modalitățile enumerate mai jos:

  • Le vei inhala aroma direct din recipient sau turnând picături pe o dischetă de vată, pe o batistă sau pe o pernă
  • Le vei pune într-un difuzor de câteva ori pe zi
  • Îți vei face o compresă călduță 
  • Le vei adăuga în apa în care te vei îmbăia sau în care vei face o baie de picioare
  • Îți vei face un masaj cu ele (după ce le-ai diluat cu ulei purtător) pe ceafă, pe spate, pe tălpi
  • Le vei dilua cu un ulei purtător și le vei adăuga într-un vas cu apă fierbinte pentru a face inhalații 

Când soliciți ajutor medical pentru febră

Așa cum s-a precizat, uleiurile esențiale pot fi utilizate și în caz de febră pentru ameliorarea unor simptome dezagreabile, dar pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat vei avea nevoie să consulți un medic, în special dacă intervin oricare dintre următoarele situații:

  • Dacă un copil ce are sub vârsta de 3 luni are o temperatură rectală cu valoarea 38 sau mai mare
  • Dacă un copil ce are între 3 și 6 luni are o temperatură rectală cu valoarea 37,8 sau mai mare
  • Dacă un copil ce are sub vârsta de 2 ani are mai mult de 1 zi temperatura mai mare de 37,8 sau dacă febra este acompaniată de tuse și/sau diaree
  • Dacă un copil mai mare de 2 ani are febră însoțită de: stare persistentă de rău, iritabilitate, erupții pe piele, dureri de ureche, de cap, rigiditate a cefei, diaree și/sau vărsături persistente
  • Dacă un copil sau un adult au convulsii
  • Dacă un copil are febră 40
  • Dacă este vorba despre un adult ce are febră mai mare de 39,4
  • Dacă survin dureri puternice de cap și rigiditatea cefei
  • Dacă intervin stările de confuzie alături de febră
  • Dacă este vorba de febră însoțită de vărsături și/sau diaree persistentă
  • Dacă apare sensibilitatea majoră la lumină
  • Dacă survin și dificultatea în respirație sau durerile în piept
  • Dacă alături de febră sunt remarcate dureri și/sau dificultăți la urinare
  • Dacă se observă pe piele o erupție care se extinde și care se agravează

fetita-care-se-simte-rau-si-sta-intinsa-pe-canapea-in-timp-ce-mama-ei-i-a-pus-pe-frunte-o-compresa-si-da-ingrijorata-un-telefon

Articol realizat cu ajutorul SOiL Aromoterapie 

Surse: soilromania.ro, bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com, doc.ro, draxe.com, healthline.com, jphcs.biomedcentral.com, mayoclinic.org, medichub.ro, medicover.ro, mindbodygreen.com, naturallymademom.com, motherhoodcommunity.com, onlinelibrary.wiley.com, ncbi.nlm.nih.gov, phmd.pl, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com, sfatulmedicului.ro, sonomalavender.com, tandfonline.com, webmd.com 

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni
    Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni

    Un impostor a pretins că este medic de familie și a oferit consultații și rețete, chiar și pentru minori. Ca urmare a reclamației unui pacient, investigația autorităților a...

    Pierderea unui copil - pot soții să se vindece cu adevărat împreună?
    Pierderea unui copil - pot soții să se vindece cu adevărat împreună?

    Ce poate fi mai sfâșietor pe această lume decât pierderea ființei căreia i-ai dat viață? Îți vei pierde o parte din tine odată cu trecerea în neființă a...

    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său
    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său

    Sportul este, poate, cea mai benefică activitate pe care o poate practica copilul tău. Sportul de echipă îl dezvoltă pe copil atât din punct de vedere fizic, cât și...

    Am lăsat un test de sarcină fals pozitiv în dormitor ca să-i dovedesc soțului meu că mama lui îmi caută prin lucruri
    Am lăsat un test de sarcină fals pozitiv în dormitor ca să-i dovedesc soțului meu că mama lui îmi caută prin lucruri

    O femeie de peste Ocean povestește, într-o postare pe Reddit, cum a descoperit că soacra ei îi umblă prin lucruri. Totul a început în urmă cu o lună, când...

    Povestea bărbatului care a mers 450 km pe jos pentru a se calma după o ceartă cu soția. La final a primit și o amendă
    Povestea bărbatului care a mers 450 km pe jos pentru a se calma după o ceartă cu soția. La final a primit și o amendă

    Mersul pe jos este terapie pură. O simplă plimbare în aer liber reduce stresul, crește buna dispoziție și ne ajută să ne conectăm la emoțiile noastre și să gândim mai...

    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

    În anumite situații, există posibilitatea să primești un rezultat negativ după un test de sarcină deși, de fapt, ești însărcinată. Printre asemenea situații se...

    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii
    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii

    Febra este o creștere temporară a temperaturii corpului, reprezentând un răspuns al organismului la infecții, inflamații sau leziuni. La fel ca în alte situații în...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    © 2024 Qbebe