Întâmpini dificultăți în a rămâne însărcinată? Alege fertilizarea în vitro, într-o clinică cu laborator RUA, de ultimă generație, unde există o echipă de medici supraspecializați, care aplică cele mai avansate metode medicale cu cele mai noi echipamente și astfel ratele de succes pot fi chiar mai mari de 70%!
Ratele de succes variază în funcție de vârsta ovocitelor unei femei și de mulți alți factori, așa că ar fi indicat să discuți acest lucru cu un medic specialist în fertilitate, pe care îl poți găsi de exemplu la clinica de fertilizare în vitro în București.
După obținerea embrionilor, în urma procedurii de fertilizare in vitro, se poate face un diagnostic genetic și se selectează cei mai sănătoși embrioni. Selectarea embrionilor creați în timpul procedurii FIV se realizează de rutină în funcție de morfologia lor, de numărul de celule, de structura lor, alinierea acestora și alte criterii.
Uneori, înainte de procedura de embriotransfer, este necesară și o metodă de screening genetic pre-implantațional prin care se prelevează celule din fiecare embrion și se examineză componența genetică a acestuia. În acest fel, medicii se pot asigura că bebelușul se va naște sănătos din punct de vedere genetic.
Potrivit cercetătorilor, șansele de concepție scad cu mult după vârsta de 40 de ani. Se spune că la 45 de ani, șansa de a rămâne însărcinată este mai mică de 5%.
Care sunt cele mai frecvente cauze de infertilitate?
O problemă destul de frecventă la femei, care afectează fertilitatea la orice vârstă, este endometrioza ori sindromul ovarelor polichistice (PCOS). Aceaste patologii sunt destul de complexe și ar trebui tratate într-o clinică specializată de medicină reproductivă. În acest fel se vor evalua problemele acestei boli, amploarea și impactul ei odată cu procesul de concepție și sarcină.
Prin tehnica de fertilizare în vitro (FIV) se pot depăși obstacolele în calea concepției, ce sunt asociate acestei patologii.
O altă problemă directă a infertilității este fibromul uterin. În acest caz, este important să se facă controale ginecologice periodice în scopul de a vedea locația și dimensiunea fibromului. Medicii spun că un fibrom voluminos poate cauza dificultăți în concepție sau probleme în timpul sarcinii.
O altă cauză mai puțin frecventă este deficiența hormonală, ori secreția anormală de FSH și LH. Cei doi homoni responsabili de ovulație sunt:
- Hormonul foliculostimulant (FSH)
- Hormonul luteinizant (LH).
Aceștia sunt produși de glanda pituitară în mod regulat. Uneori însă, din cauza unor factori – precum stresul fizic și emoțional – poate să apară o deficiență hormonală, care să afecteze ovulația. Uneori chiar și obezitatea poate interfera cu acest proces hormonal. Există și anumite boli ale glandei pituitare care au fost asociate cu tulburările hormonale, cu producția excesivă de prolactină.
Dacă îproducția sa devine excesivă, hormonul prolactinic poate suprima producerea de hormoni FSH și GnRH. Asta ar putea crea probleme precum incapacitatea de a concepe și menstruație neregulată. În acest caz, prolactina poate da anumite simptome, cum ar fi:
- Uscăciune vaginală
- Infertilitate
- Absența sau neregularități ale menstruației
- Nivel scăzut de estrogen
- Secreții albe lăptoase la sâni, cu excepția sarcinii
- Cefalee, dureri de cap, disconfort, tulburări de vedere.
Cauze ale unui nivel ridicat de prolactină pot fi următoarele probleme de sănătate: tumoare benignă în glanda pituitară, boli de ficat, boli de rinichi, sindromul ovarului polichistic.
O altă afecțiune este stenoza cervicală, ce apare în cazul unei leziuni la nivelul colului uterin. Dacă în colul uterin nu este produs suficient mucus pentru a favoriza pasajul și motilitatea spermei, iar în plus are loc și îngustarea sau chiar obstrucția colului uterin, atunci sperma nu poate să ajungă la ovul.
La unele cupluri, cauzele infertilității nu pot fi depistate cu exactitate, pot fi anumiți factori minori ce provoacă probleme atât la femei cât și la bărbați.