Am voie sa fac vreun vaccin in timpul sarcinii?
Raspunsul este da, categoric, insa depinde de tipul de vaccin. In general, tipurile de vaccin ce sunt considerate sigure sunt cele care contin germeni inactivi. Vaccinul gripal este, de obicei, recomandat in timpul sarcinii. Acesta este recomandat doar in sezonul rece cand se manifesta boala adica din septembrie pana in aprilie, si doar cel in varianta injectabila.
Alte vaccinuri care pot fi recomandate in timpul sarcinii, in functie de indicatiile medicului, sunt cel antidifteric si cel antitetanos. Primul se recomanda in cazul in care nu l-ai mai facut sau l-ai facut, dar nu mai este activ, adica au trecut zece ani de la acel moment. Cel de al doilea il va recomanda medicul doar in cazul in care vei avea vreo rana sau o taietura in perioada sarcinii.
De asemenea, in cazul in care ai un risc crescut de a face anumite infectii, medicul ar putea sa iti indice si alte vaccinuri, precum cel impotriva hepatitei B sau impotriva infectiilor meningococice sau pneumococice.
Care tipuri de vaccinuri nu sunt recomandate in timpul sarcinii?
De obicei, in timpul sarcinii nu sunt recomandate vaccinurile ce contin germeni activi . Ei sunt atenuati, adica intr-o stare de hibernare si poate exista, foarte rar, riscul de activare a lor, cu declansarea bolii in corp, atat pentru mama, cat si pentru fat, evident cu consecinte mult mai importante. Teoretic acesti germeni pot provoca diferite infectii care ar putea fi periculoase pentru fat. In general, aceste vaccinuri, periculoase in sarcina, sunt cele care se fac impotriva urmatoarelor boli: varicela , hepatita A, oreion, pojar, rubeola sau virusul papiloma uman.
Vaccinurile cu germeni inactivi sau cele cu germeni activi (atenuati) nu modifica siguranta alaptarii pentru mama si bebelus. Alaptarea la san nu reprezinta, de regula, o contraindicatie pentru vaccinare. Germenii activi antenuati din vaccin nu trec in laptele matern).